BOG kan nu ook testen op coronavirus

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Het centraal laboratorium van Bureau Openbare Gezondheidzorg is nu toegerust om vermoedelijke gevallen van het coronavirus (Covid-2019) te identificeren. Het kunnen bevestigen van de vermoedelijke gevallen is ook de rol van het BOG binnen het quick response team dat is samengesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

Met ondersteuning van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/Paho) heeft het laboratorium personeel een eendaagse training gevolgd, over hoe met een speciale stof te testen op het virus. "Suriname is het eerste land in de Caricom en het derde binnen de regio dat zo een training heeft gevolgd en materialen heeft mogen ontvangen van de WHO", zegt Merril Wongsoka┬Črijo, hoofd van het Centraal Laboratorium.

Volgens Wongsokarijo zegt het veel over de capaciteiten van het lab dat Suriname als eerste in de Caricom zo een training heeft mogen volgen. "We hebben alle nodige faciliteiten en kennis in huis en zijn ook ISO gecertificeerd. We voldoen zeker aan de eisen van WHO om de testen in goede orde uit te voeren", benadrukt Wongsokarijo die ook meegeeft dat er volgens internationale richtlijnen vastgesteld door de WHO en Center of Disease Control and Prevention, een volksgezondheidsorganisatie in Amerika, wordt gewerkt.

Andere infecties zoals zika, dengue en Chikungunya kunnen ook in het centraal lab worden getest. Het centraal lab van het BOG wordt officieel erkend binnen het WHO Global Influenza Surveillance and Response System. . Gezien het feit dat het Caribisch Gebied als toeristendestinatie wordt gezien, heeft de WHO er werk van gemaakt om ook landen binnen de regio te ondersteunen, meldt een persbericht van de wereldorganisatie.

Trinidad en Tobago alsook buurland Guyana zijn enkele van de landen die dezelfde training in een later stadium hebben gevolgd. Bewakingspersoneel van de verschillende ziekenhuizen in Paramaribo en Nickerie zijn eveneens door WHO getraind in geval van uitbraak. Dit zal allemaal bijdragen aan het sneller handelen in geval van ziekte en het onderzoek.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait