Brandweer in actie om uitblijven overbruggingstoelage

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

20 Februari 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het brandweerpersoneel heeft woensdag tijdens een bondsvergadering besloten om landelijk in actie te gaan. De reden is dat de overbruggingstoelage, die sinds november moest zijn gestort, nog niet is uitbetaald.

 "Mocht er geen oplossing komen, zullen we maandag weer bijeen komen om verdere stappen te bepalen", zei waarnemend bondsvoorzitter Wendell Oosterwolde tegen journalisten na afloop van de vergadering in de hoofdkazerne aan de Verlengde Gemenelandsweg.

Het actiemodel dat wordt gehanteerd omvat het niet uitrijden voor het bestrijden van bijen, mits de situatie levensbedreigend is, evenmin voor de vangst van reptielen. Ook wordt geen water geleverd aan onder meer scholen. Het administratief personeel werkt tijdens de actie niet tot drie uur 's middags, maar tot tien uur 's morgens. 

Oosterwolde wijst erop dat het bondsbestuur en het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) eerder hebben afgesproken dat de brandweer uit het Functie Informatiesysteem van de Overheid (Fiso) stapt en dat er een eigen loonreeks wordt ingevoerd. In afwachting daarvan zou het personeel een overbruggingstoelage ontvangen van SRD 2.000 per persoon. 

De waarnemend voorzitter heeft vernomen dat het ministerie van Financiën niet wil betalen. "De mensen wachten al vier maanden en accepteren dit niet langer. Door stijging van de wisselkoersen van de US dollar en euro ten opzichte van de SRD, verliest het geld zijn waarde", stelt hij.

Oosterwolde geeft aan dat Juspolminister Stuart Getrouw heeft besloten om voorlopig niet te praten met de bond, omdat er momenteel een dispuut is binnen het bestuur. Er is eerder een vergadering gehouden waarbij John Seedorf als voorzitter van de bond zou zijn afgezet.

Maar hij vindt dat onrechtmatig en heeft een rechtszaak aangespannen tegen de bestuursleden die dit in gang hebben gezet. Bondssecretaris Errol Narain zegt een brief over de laatste ontwikkelingen te zullen sturen naar de centrale overheid om de zaak op te lossen. Hij hoopt dat hierop wordt gereageerd vóór maandag.

Er is eerder een schrijven gericht aan president Desi Bouterse. "Ik denk dat de centrale overheid een wijs besluit zal nemen", antwoordt hij op de vraag of de brieven effect zullen hebben, aangezien de overheid voorlopig niet met de bond praat.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel