Foute agenten betuigen spijt bij rechter

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Februari 2020 23:19

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Er is een fout gemaakt, we hebben spijt en vragen u een kans”, zeiden politieagenten Rondinello P. en Ricardo A. dinsdag voor rechter Duncan Nanhoe.

Op 3 augustus hebben ze geld gevraagd van een Nigeriaan om af te zien van een mogelijke zaak tegen hem. Bovendien zou hij op het politiebureau mishandeld worden. Hij verklaarde eerder dat ze 500 euro hadden gevraagd, maar dat vond hij teveel en uiteindelijk gaf hij 200 euro aan Rondinello P. die het geld verdeelde met zijn collega en een militair die samen met hen surveilleerde.

De drie mannen zijn eerder in vrijheid gesteld en de militair wordt niet verder vervolgd. Officier van justitie Reshna Jhinkoe acht het feit bewezen en heeft daarom een straf van zes maanden waarvan vier voorwaardelijk geëist tegen beide politiemannen. De burger verklaarde dat hij voor bellen in het verkeer was aangehouden door het drietal.

Hem is daarvoor een boete van SRD 750 opgelegd, maar hij weigerde die te betalen. Toen bleek dat hij 5000 euro en 170 US dollar bij zich had, wilden de drie wetsdienaren de herkomst van het geld weten. "Ik vertelde ze dat ik zakenman ben en dat het niet strafbaar is om dit bedrag op zak te hebben, maar ze bleven erop aandringen dat ik ze moest zeggen vanwaar ik zoveel geld heb."

Hij verklaarde verder dat hij onder dwang de drie verdachten naar zijn woning heeft moeten meenemen. Het huis is volgens zijn verklaring helemaal overhoop gehaald, terwijl er geen  huiszoekingsbevel was. Een mobiele telefoon met belangrijke gegevens is tijdens die huiszoeking meegenomen door de militair. Dit leidde tot ernstige woede bij de Nigeriaan en hij besloot aangifte te doen tegen het drietal. 

De advocaten Maureen Nibte, Oscar Koulen en Chandra Algoe die de verdachten bijstaan hebben allen gevraagd dat de rechter niet meegaat met de eis van de officier van justitie. Ze vinden dat de zaak eerder is ingetrokken door de benadeelde en dus niet verder behandeld hoeft te worden. De rechter doet op 1 april uitspraak.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel