57 procent Suriname gebruikt veilig drinkwater

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Februari 2020 20:41

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De veiligheid van drinkwater is landelijk nog niet optimaal. Kernbevindingen van het vierde huishoud- onderzoek (MICS) dat in 2018 is uitgevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wijzen uit dat “slechts” 57 procent van de 7915 onderzochte huishoudens drinkwater gebruikt dat vrij is van contaminatie (niet vervuild). Dit houdt in dat 43 procent vervuild drinkwater gebruikt.

Het rapport schrijft dat er een grote ongelijkheid is per regio in gebruik van verbeterde sanitaire voorzieningen: 94 procent voor de urbane huishoudens versus 47 procent voor de huishoudens in het binnenland. Van de huishoudens in het binnenland heeft 22 procent geen sanitaire voorzieningen en zestien procent van de bestaande voorzieningen is geclassificeerd als niet verbeterd.

Echter, met de toegang tot drinkwater is het niet helemaal slecht gesteld. Op landelijk niveau heeft 98 procent van de onderzochte huishoudens toegang tot dit basisgoed. In het binnenland is de toegang met 91 procent het laagst, wijzen de onderzoeksresultaten uit. Sivern Hammen, Sustainable Development Goals (SDG)- ambassadeur, merkt op dat de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) de afgelopen periode verbeteringen heeft aangebracht voor wat betreft de toegang tot (gezond en schoon) drinkwater bij vooral achtergestelde gemeenschappen.

Hij erkent echter dat er waar nodig ruimte is voor verbetering gezien de uitgestrektheid van Suriname. Hammen is daarom blij met de resultaten die zoals hij zegt zeer belangrijk zijn om te komen tot verbetering. De toegang tot (schoon) drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen is een van de SGD-doelen voor 2030. "Suriname is uitgestrekt maar dat wil niet zeggen dat we dit doel niet kunnen halen. We moeten optimistisch blijven."

De SDG-ambassadeur vindt zelfs dat de SWM en andere autoriteiten baanbrekend werk verzetten om dit te kunnen bewerkstelligen. "Als we in zo een rap tempo doorgaan, is het zeker haalbaar", zegt hij over de verbetering van de toegang tot schoon en gezond drinkwater. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de beschikbaarheid van faciliteiten of plekken voor handen wassen in of bij het huis waarbij ook zeep en water beschikbaar zijn op landelijk niveau en per regio ongeveer 65 procent is.

Ongeveer acht procent van de huishoudens heeft geen plek of faciliteit om hun handen (gebruikmakend van zeep) te wassen. Het blijkt dat de armste huishoudens of de huishoudens waar het hoofd van het gezin een lage opleiding heeft ook het laagste percentage toegang tot drinkwater heeft. De rijkste huishoudens of de huishoudens met een hoog opgeleid gezinshoofd hebben relatief betere toegang tot de basisvoorziening.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel