Ook paramedici in hoekje gedreven door zorgelijke situatie

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Februari 2020 15:39

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ook voor de paramedische beroepsgroepen is de financieel-economische situatie in het land nijpend, zegt Bastiaan de Boer, voorzitter van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie. Het gaat onder anderen om fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten.

"Mensen hebben vaak geen geld om de kosten te betalen, ook al krijgen ze daar een deel van vergoed', zegt hij tegen de Ware Tijd. Gracia Nelson, voorzitter van de Vereniging van logopedisten in Suriname (Logosu), is het met hem eens. "We zitten inderdaad in een moeilijke situatie. De tarieven zijn achterhaald."

Eén behandeling door de logopedist kost SRD 120 en voor de fysiotherapeut is dat SRD 135. Van deze bedragen wordt slechts een deel vergoed door de zorgverzekeraars. Assuria en Self Reliance betalen volgens Nelson slechts SRD 75 en SZF zelfs een tientje minder. "Met SRD 75 kunnen we het niet langer doen. De situatie is nijpend. We kunnen geen nieuw materiaal aanschaffen en bezuinigen zwaar op verbruiksmiddelen. Dat komt de zorg niet ten goede." 

De Boer op zijn beurt vraagt zich af waarom de aangepaste wetgeving voor de betaling aan medici niet wordt gehandhaafd. "Toen Robert Ameerali vicepresident was, is er een wet aangenomen die aangeeft dat de verzekeraar tien consulten volledig moet betalen, maar dat gebeurt niet. Er wordt nog gewerkt met een decreet van 1982. Je eigen wet die je hebt doorgevoerd voer je niet uit en dat is heel erg scheef", zegt hij.

De Boer stelt dat niet zou mogen worden bezuinigd op de eerstelijnszorg. "Juist zou je daar, waar meestal de cliënt als eerste gezien wordt, niet moeten bezuinigen wil je in de zorg geld besparen." Ook Nelson pleit voor ander beleid. "De zorg wordt duur wanneer niet in preventie wordt geïnvesteerd. Mensen worden inderdaad naar de tweedelijnszorg doorverwezen, omdat het te laat is voor de eerste lijn. De behandelingen in de tweede lijn kosten het tienvoudige daarvan."

Paramedici hebben volgens De Boer niet veel macht om druk uit te oefenen op de verzekeraars om achterstallige betalingen in te lopen. "Als een specialist in het ziekenhuis dreigt dat hij het werk neerlegt omdat er twee maanden niet is betaald, wordt dat heel snel opgelost. Maar andere beroepsgroepen zoals fysiotherapeuten, worden na zes of zeven maanden nog niet betaald."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel