Aanpassing traditionele wetten en introductie coöperatie tijdens Lio Krutu

Shoeket logo

19 Februari 2020 04:00

Voor mij lezen

GFC NIEUWS- De Lio Krutu wordt jaarlijks georganiseerd, waarbij het traditioneel gezag onder leiding van de granman van de Saramaccaanse gemeenschap bijeenkomt ter bespreking van diverse zaken welke hen regarderen.

Zondag vond de feestelijke afsluiting plaats van de vergadering welke drie dagen heeft geduurd.

Aanpassingen

Het eerste deel van de krutu werd gewijd aan de behandeling van enkele wetten die dringend aanpassing vereisen. Granman Albert Aboikoni gaf aan dat de wijzigingen noodzakelijk zijn vanwege de tijdsgeest waarin wij nu verkeren.

Volgens de traditie worden mensen die door verdrinking om het leven zijn gekomen langs de rivier begraven. Het opperhoofd heeft nu graag dat de slachtoffers een volwaardige begrafenis krijgen. Naast deze groep, zullen er ook met betrekking tot de begrafenis van mensen die hebben geleefd met albinisme (de albino’s), ex-Hanse-patiënten (ex-lepralijders) en vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn gestorven, andere regels worden doorgevoerd.

Met betrekking tot het niet opzettelijk doden van een ander, is ook voorgesteld volledige verbanning uit het dorp af te schaffen. De voornoemde voorstellen zijn door aanwezige traditionele gezagsdragers geaccepteerd en zullen verder in dorpsverband worden besproken.

Het grootopperhoofd stelde verder ook voor dat er vanuit elke Lo een vertegenwoordiger wordt afgevaardigd, die zitting zal nemen in een raad die de granman ten eerste zal ondersteunen bij de implementatie van de aangepaste wetten.

Coöperatie

Op de derde, tevens laatste dag van de krutu, werd de coöperatieve vereniging Saamaaka Wosu aan de aanwezigen geïntroduceerd. De granman ontving onder publieke belangstelling de officiële documenten, waaronder het lidnummer van de coöperatie, van Renaldo Huur, manager van Coöperatieve Bank Godo te Atjoni.

Het hoofddoel van de organisatie is om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van het gebied ter hand wordt genomen en wel op een milieuvriendelijke manier. De coöperatie zal een werk arm zijn van het traditioneel gezag, met ondersteuning van de raad.

“We zijn ervan bewust dat de gemeenschap zelfvoorzienend moet zijn. Als je zelfvoorzienend bent sta je stevig, waarna je ernaartoe gaat werken om economisch sterker te worden”, aldus de granman. Hij gaf verder te kennen dat ten eerste zal worden gewerkt aan de ontwikkeling van de landbouw in het gebied om zodoende de voedselproductie op gang te brengen.

Ten tweede zal er gewerkt worden aan het werven van fondsen die het uitvoeren van projecten binnen de gemeenschap moet vergemakkelijken. Een onderdeel van de coöperatie is daarom het Saamaaka Wosu Fonsu die zich op de werving en het beheer van de financiële middelen zal richten.

De eerste inleg zal worden gepleegd door het grootopperhoofd zelf, de hoofdkapiteins, de kapiteins en de basja’s.

Ook parlementariër Silvana Afonsoewa die aanwezig was tijdens de krutu, stemde in SRD 20.000 te doneren ten behoeve van het fonds.

De granman riep vanuit zijn plek eenieder die de Saramaccaanse gemeenschap een warm hart toedraagt op, om bij te dragen aan het fonds ter verdere ontwikkeling van het binnenland.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel