‘Van niets wordt er iets gemaakt’

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Februari 2020 06:08

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Heel mooi, écht mooi”, was een reactie tijdens een rondleiding in het gebouw van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat dat sinds vorig jaar wordt gerenoveerd. Dinsdag is de eerste gerenoveerde kamer van de in totaal zes die aangepakt moeten worden feestelijk in gebruik genomen.

Het centrum biedt ruimte aan Afro-Surinamers uit het binnenland en Inheemsen voor rouwactiviteiten. Verno Prijor, directeur van stichting Nyun Combé, noemt de ingebruikname een mijlpaal omdat het een uitdaging is om het geld daarvoor beschikbaar te krijgen.

Het totale project van renovatie van het gebouw en verbetering van het terrein is begroot op SRD 1 miljoen en wordt in fasen uit de staatsbegroting bekostigd. Voor het eerste deel van de renovatie is er SRD 140.000 vrijgemaakt.

Prijor is ook blij omdat de opdracht die hij bij zijn aanstelling als directeur in december 2018 meekreeg langzaam-aan wordt uitgevoerd. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) gaf hem toen mee dat hij de immense taak heeft om van niets iets te maken. Vandaag zien we dat dit gebeurt, zei hij. Naast de kamer is ook de kantoorruimte van het gebouw gerestaureerd.

De focus lag dinsdag meer op de kamer omdat de gemeenschap van die ruimtes gebruik maakt. Voorts zijn sinds de start van de werkzaamheden in juni onder andere het afvoersysteem verbeterd, het achterterrein schoon gemaakt, het dak van de keuken vervangen en nieuwe kranen geplaatst.

Prijor zegt in gesprek met de krant dat met de renovatie van de tweede kamer woensdag wordt begonnen. Elke kamer krijgt een bad en toilet. De stichting overweegt ook de plaatsing van airco's, rekening houdend met de traditie waarbij het gewoonte is dat de ruimte waar wordt gerouwd open blijft.

De organisatie zoekt naar mogelijkheden voor meer inkomsten. Er zijn daarom stoelen aangeschaft om te verhuren voor gasten. De huurprijs per kamer gaat van SRD 2,50 naar SRD 25 per dag. Prijor wijst erop dat door de renovatie de kamers gerieflijk worden, waarmee hij de prijsaanpassing rechtvaardigt. Een ander voornemen om inkomsten te verdienen, is het aangaan van partnerschappen met andere organisaties.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel