Slechts 52 procent kinderen in Suriname woont bij beide biologische ouders

Snapshots kernresultaten MICS
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

19 Februari 2020 05:56

Voor mij lezen

Slechts 52 procent van alle kinderen jonger dan 18 jaar woont bij beide biologische ouders, 34 procent woont alleen bij de moeder en vier procent alleen bij de vader. Negen procent van alle kinderen woont noch bij de biologische moeder of vader. Dit blijkt uit de kernresultaten van de Suriname Multiple Indicators Cluster Survey (MICS) 2018. MICS is een huishoudonderzoek waarmee de leefomstandigheden van manen, vouwen en kinderen wordt gemeten.

Het MICS-onderzoek wordt uitgevoerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Huisvetsing (Sozavo) met ondersteuning van Unicef en het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). Suriname participeerde voor de vierde keer aan deze internationale survey. In juli 2019 is het Survey Findings Report gepubliceerd. Op 14 februari heeft Sozavo de snapshot versie van de MICS gelanceerd. De bedoeling van deze versie is dat de beleidsmakers, stakeholders, studenten en anderen gebruikers van data vogelvlucht kunnen zien wat de meest opvallende onderzoeksresultaten van de MICS zijn. De snapshot is een tool om dat inzichtelijker te maken.

Het MICS-onderzoek is van eminent belang, omdat los van de indicatoren die gekoppeld zijn aan de Sustainable Development Goals, het ook bijzonder veel inzicht verschaft in de leefomstandigheden van gezinnen, mannen, vrouwen en kinderen op nationaal en op districtsniveau.

Sozavo merkt dat er nog niet optimaal gebruik wordt gemaakt van beschikbare data. Ze hoopt dat middels het publiceren statistische snapshots de data aangenamer is om gebruik van te maken. Het ministerie hoopt dat met het beschikbaar stellen van de data er continue en blijvend gewerkt zal worden aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mannen, vrouwen en vooral kinderen.

Het ministerie zal in de komende periode zo breed mogelijk met de ondersteuning van Unicef middels workshops en andere publicaties de data van het MICS-onderzoek aan de gebruikers presenteren en zal met de verschillende partners het gebruik van de data blijven stimuleren.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel