Protesterende leerkrachten: “Ferrier moet haar zoon opvoeden en geen leerkrachten intimideren”

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Leerkrachten van verschillende scholen die zich maandag tijdens de protestmanifestatie op het Onafhankelijkheidsplein verzamelden, hebben duidelijk hun standpunt geponeerd. Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) moet volgens hun haar zoon opvoeden en geen leerkrachten intimideren.

“Peh a moni deh, corruptie in Suriname, vriendjespolitiek en geldverspilling”, zijn onder andere zaken waaraan de regering-Bouterse zich schuldig heeft gemaakt. “President stap liever vandaag op”, was de noodkreet.

Donnegey Liesdek, van beroep leerkracht, vindt dat men eerder zijn stem moest laten horen. Het is volgens hem belangrijk dat de kiezers nu weten voor wie ze moeten kiezen, want er zijn veel zwevende kiezers. “Als ik niet op het Plein wil zijn, dan moet de minister dat aan mij en de andere leerkrachten overlaten. Er zijn veel dingen gebeurd en ik moet mijn stem laten horen. Moeten we stilzitten, terwijl ons land wordt leeggeroofd door deze boeven- en maffiabende. Intimidatie van een toevallige minister van onderwijs werkt bij mij niet. Ik heb twee keer gestemd voor de NDP, maar had dit niet verwacht. Wan nyun winti musu wai, wan kowru winti musu wai a temeku, a hebi, a musu gwe! Mi no e taki negatief fu NDP. Mi no kon fu kosi den. A enige san’ mi e taki: Srananman, meki unu ai opo. Efu now unu no e syi, dan unu o tan breni!”

Een andere leerkracht die niet bij naam genoemd wil worden, vindt de situatie in het land verschrikkelijk. “Ik had ze een kans gegeven, maar dit is ons te veel. Wat de regering heeft gedaan om aan de kasreserve te gaan is gewoon het toppunt en voor mij mogen ze liever vandaag opstappen. Er zijn mensen die het niet begrijpen, maar wij begrijpen het wel en staan daarom hier”, zei de leerkracht.

Ook scholieren van de verschillende middelbare scholen en studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname waren aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein en lieten ook hun stem horen. Dit protest is een signaal naar de regering toe.

De voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS), Reshma Mangre, merkte op dat leerkrachten niet bang zijn voor intimidatie van een minister. “Het gaat niet goed in het land, dan moeten we protesteren. Niemand komt aan de leerkachten. We buigen niet, voor geen enkele intimidatie. We wachten op ‘mama’ Lilian”, zei Mangre.

Simone Awanna

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (-7)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait