Banken willen Maurice Roemer als nieuwe CBvS-governor

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Februari 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) heeft dinsdag tijdens een onderhoud met president Desi Bouterse en minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, Maurice Roemer voorgedragen om benoemd te worden als governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

Roemer, momenteel directeur bij verzekeringsmaatschappij Self-Reliance en president-commissaris bij de Hakrinbank, geniet ook de steun van de bedrijfsleven organisaties. Ook zij waren aanwezig tijdens de bespreking bij het staatshoofd. Naar verluidt gaat Roemer met pensioen bij Self Reliance.

Of de voordracht van Roemer door de president is geaccepteerd is onduidelijk. "We weten het niet", wordt vanuit de bankiersvereniging gereageerd op de vraag van de Ware Tijd of de regering akkoord is gegaan met de voordracht. Sinds het ontslag van voormalig governor Robert van Trikt vorige maand, is de regering op zoek naar een andere governor. Die zoektocht bleef tot nu toe vruchteloos.

De kandidatuur van oud-bankier Sigmund Proeve, de eerste keus die president Bouterse aan de gemeenschap presenteerde, sneuvelde vanwege een lawine aan kritiek vanuit de samenleving. Uiteindelijk trok Proeve zich na alle kritiek terug. Vervolgens werd oud-minister, nu vakbondsleider, Armand Zunder, door het staatshoofd benaderd.

Hij vond enige draagvlak bij delen van de vakbeweging waaronder de CLO, maar niet bij het bankwezen en vooral niet bij het personeel van de centrale bank. Er doken enkele zaken uit het verleden op die de kans op benoeming van Zunder verkleinden. Uiteindelijk zag president Bouterse af van zijn aanstelling.

Vanuit het bedrijfsleven en de bancaire sector wordt gepleit voor een samenhangend pakket van maatregelen om de financieel-economische situatie snel aan te pakken. Vooral het gigantische begrotingstekort van de overheid moet worden teruggedrongen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel