Wandelend kinderen juiste keuzes laten maken

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

17 Februari 2020 10:37

Voor mij lezen

‘Goede keuzes voor een betere toekomst" is het thema van de elfde wandelmars die de Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap zaterdagmiddag heeft georganiseerd. De sfeer zat er goed in. Honderden scholieren liepen zingend en begeleid door muziek mee met deze wandeltocht in Lelydorp.

"Kinderen bewustmaken van goede keuzes: Ga ik naar dat feestje of toch maar leren voor mijn repetitie? Dat is waar ze dagelijks mee te maken krijgen. Soms heel moeilijke keuzes voor jongeren", vertelt Ronny Somojiono, coördinator van de wandelmars en leraar aan de Henry N. Hassankhanschool. "Om dit onder de aandacht te brengen, hebben we voor dit thema gekozen. In voorgaande jaren waren de thema's onder andere drugsmisbruik, pesten en verkeersveiligheid".

Toen het evenement tien jaar geleden voor het eerst werd gehouden waren er negenhonderd leerlingen. Dat is nu uitgegroeid naar iets meer dan het dubbele en meerdere scholen op onder andere GLO-, VOJ- en VOS-niveau en sportgroepen hebben zich in de loop der jaren aangesloten. Het evenement is er vooral om lekker te bewegen en ten tweede om leerlingen bewust te laten nadenken over belangrijke onderwerpen.

Lelydorp had nog geen wandelmars en de Avondvierdaagse van de Bedrijven, Verenigingen, Sport en Spel in Paramaribo was voor veel scholieren in Lelydorp en omgeving te ver. De start zaterdagmiddag was aan de Indira Gandhiweg ter hoogte van de Scholengemeenschap. Wandelaars mochten kiezen voor de vier- of zevenkilometerloop.

"Ik vind het heel gezellig en erg sportief. Daarom doe ik mee. En de hele klas loopt mee", zegt Sarah Fina, leerling van de derde klas mulo. Ze toont hun spandoek 'Een toekomst zonder een doel is slechts een wens'. Vierdeklasser Kyara Sowiojo (9) van de OS Afaka heeft haar vier kilometer er bijna op zitten en is nog niet echt moe. "Nee hoor het is super gezellig en gezond. We zingen de hele wandeltocht 'Hup Hup O.S. Afaka'."

De prijswinnaars werden onder luid applaus bekendgemaakt. Jongste deelnemer was de zesjarige Apinsa Kymarah van de Shrimansingschool. De oudste deelnemer was Gert van Kooten, 74 jaar en lid van sportorganisatie B-Fit. Ook het mooiste spandoek viel in de prijzen. De winnende groep was klas 412 van Henry N. Hassankhan Scholengemeenschap met de leus 'No du dong, noso ini a libi yu o fadon!'

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel