Ramlakhan: Verlenging beperking Van Trikt onrechtmatig

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

17 Februari 2020 07:22

Voor mij lezen
loadingfoto
previous next


De verlenging van de beperking aan de advocaten van Robert van Trikt die is opgelegd door het Openbaar Ministerie (OM) is, volgens jurist Arjan Ramlakhan onrechtmatig. Volgens hem houdt een beperking in dat er geen vrij verkeer tussen de raadsman en de verdachte mag zijn. De raadsman ziet hem niet en mag hem ook niet spreken. Ramlakhan legt uit waarom hij deze beperking onrechtmatig vindt. 

“Dit is natuurlijk heel ingrijpend voor de verdachte en heeft de wetgever daarom ook duidelijk aangegeven dat de beperking telkens mag worden verlengd, maar in ieder geval mag het niet langer duren dan acht dagen. Duidelijker kon de wetgever niet zijn”, meent Ramlakhan. Die beperking mag volgens de advocaat ook voor een of twee dagen worden opgelegd en steeds worden verlengd tot acht dagen. Nu het OM de beperking had opgelegd voor de duur van acht dagen, kan en mag de vervolging deze niet meer verlengen, benadrukt Ramlakhan tegenover Starnieuws. Hij geeft aan dat ondanks deze acht dagen verstreken waren, het OM toch de beperking wederom heeft verlengd. 

“Er wordt in strijd gehandeld met het legaliteitsbeginsel”, betoogt de advocaat. Zijn kantoorgenoot Irvin Kanhai en John Kraag die de gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname juridisch bijstaan, hebben opnieuw een verzoek tot opheffing van de verlenging van de beperking, bij het Hof van justitie ingediend. Op 10 februari was al een verzoek tot opheffing in behandeling genomen. Toen heeft het Hof van Justitie beslist dat de beperking niet wordt opgeheven. Intussen is de beperking verlengd. Het verzoek van de raadslieden wordt vandaag in behandeling genomen. Ramlakhan hoopt dat de wetgeving en het recht mogen zegevieren. Van Trikt is op 4 februari in verzekering gesteld. 
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel