Kiezers kunnen maand gegevens controleren

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

16 Februari 2020 12:05

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Kiesgerechtigden kunnen tot 14 maart hun persoonsgegevens op de kiezerslijsten controleren. De grondwettelijk verplichte terinzagelegging is op 14 februari begonnen, precies honderd dagen voor de verkiezingen van De Nationale Assemblee en de Ressortraden.

Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken Stephen Tsang zegt dat de overheid vanaf 2019 bezig is de infrastructuur te optimaliseren zodat kiesgerechtigden kunnen deelnemen aan de stembusgang. Hij spreekt van "een laatste kans" om na te gaan of iemand (correct) op de kiezerslijst voorkomt.

Bij de voorlopige terinzagelegging in augustus/september 2019 hebben slechts 57.000 kiesgerechtigden hun gegevens gecontroleerd. Dat is amper veertien procent van het aantal kiesgerechtigden. Tsang noemt dit veel te laag. "Het moet hoger." Uit de evaluatie van toen is beslist waar de mobiele controle-units deze keer geplaatst moeten worden.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons: "Alle andere dingen die na de verkiezing volgen zijn het gevolg van het kiezen van de twee volksvertegenwoordigende lichamen." Zij zegt dat deze twee ervoor zorgen dat er een regering ontstaat. Simons noemt het feit dat het volk om de vijf jaar de gelegenheid krijgt te stemmen de basis van het bestuur in het land.

De voorlopige kiezerslijsten zijn zeven dagen per week in te zien bij elk CBB-kantoor, elk districtscommissariaat en bij 778 mobiele units. Burgers kunnen controleren of hun persoonlijke gegevens, zoals naam en adres, correct vermeld zijn. Is dat niet het geval, dan worden de juiste gegevens ter plaatse opgenomen en naar een centraal punt gestuurd waar de kiezerslijst wordt bijgewerkt.

"Het is belangrijk om je gegevens te checken, anders kan je niet stemmen", zegt Jutta Soekarnsingh, woordvoerder van de commissie Voorlichting verkiezingen. Gehuwde vrouwen mogen aangegeven onder welke naam ze in het kiezersbestand willen voorkomen. Burgers die hun gegevens hebben gecontroleerd, ontvangen een bewijsje dat zij dit hebben gedaan.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel