Actiecomité RGWO wil behoud voorzitter Wirht

Bestuursleden voor aanvang van de spoedbijeenkomst van de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

15 Februari 2020 15:06

Voor mij lezen

Het actiecomité Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie (RGWO) gaat voor behoud van Winston Wirht als bondsvoorzitter, terwijl de overige twaalf bestuursleden hem per deurwaardersexploot hebben bedankt. Alfredo Luitjes, adviseur van de ex-voorzitter, zegt in gesprek met Suriname Herald dat het actiecomité het niet eens is met het besluit van de bestuursleden.

“Wirht heeft anderhalve maand aangezeten als voorzitter en heeft niet de kans gehad om zich te bewijzen. De punten die men heeft aangegeven om hem te bedanken hebben geen grondslag. Die man heeft niet eens gewerkt. Wat ons is overkomen met het bestuur van Lloyd Read moet zich niet meer herhalen”, merkt Luitjes op.

Hij zegt dat tijdens de bestuursverkiezing in december vorig jaar, allen hebben gestreden om het bestuur van Read weg te stemmen, omdat we het oneens waren met een aantal zaken. Verder zegt hij dat ook de overdracht van de financiële kas moeilijk verliep met Read. “Het lijkt erop alsof men weer aan onze contributie wil gaan, maar dat is niet meer mogelijk. De voorzitter van de bond heeft de kas geblokkeerd, waardoor de penningsmeester geen toegang meer heeft tot de kas en dat heeft kwaad bloed gezet. De bestuursleden willen een coup plegen en wij gaan daaraan niet meewerken”, beweert Luitjes.

Het actiecomité belegt mogelijk maandag een algemene ledenvergadering (ALV) waarin Wirht zal worden ondersteund, benadrukt hij. “Zaken die gepresenteerd worden door het bestuur berusten niet op waarheid. De voorzitter heeft altijd gecommuniceerd in een cc met de overige bestuursleden en als het bestuur het niet eens is met bepaalde zaken kan dat worden aangeven”, zegt Luitjes.

De woordvoerder van de RGWO, Otmar Biswane, geeft toe dat er inderdaad is gecommuniceerd met de overige leden, “maar we hadden hem gewaarschuwd. Er is een beroep op Wirht gedaan om niet in te gaan op bepaalde zaken, maar hij luisterde niet”.

Luitjes geeft toe dat hij door de voorzitter is aangetrokken om te functioneren als adviseur en daarvoor zou hij een bedrag van SRD 1000 ontvangen. De leden zijn op de hoogte hiervan, want de voorzitter heeft dit alles onder de aandacht gebracht van de overige bestuursleden. “Het kan zijn dat het niet statutair is, maar dat hoeft geen reden te zijn om hem te bedanken. Het bestuur is jong en heeft geen kennis van het vakbondswerk vandaar deze handelingen”, voert hij aan.

Tijdens de ALV zal Wirht in de gelegenheid gesteld worden om de leden te informeren over de achtergronden van de ontstane bestuurscrisis. Ook zal hij aangeven hoe hij verder leiding zal geven aan de RGWO. Het actiecomité heeft op advies van een door Wirht benaderde jurist, op de afdeling Kapitale Delicten van de politie aangifte gedaan tegen enkele bestuursleden van de RGWO. De voorzitter was genoodzaakt de samenwerking met deze bestuursleden op te zeggen.

Wirht, de ex-voorzitter van de RGWO, is deze week door de overige twaalf bestuursleden bedankt. Dit vanwege onterechte handelingen die tegen het statuut zijn en malversaties. Ook hebben de bestuursleden een offerte ontvangen, waarbij Wirht een overeenkomst zou hebben gesloten met een autozaak voor het huren van een Ford Ranger, zonder medeweten van de overige bestuursleden. Er zou een contract zijn gesloten van drie jaar waarbij maandelijks US$ 1300 moet worden betaald.

Simone Awanna

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel