Zestien basisscholen beschikken nu over een tuin, dankzij president

Leerlingen Samuelschool blij met tuin. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

25 Januari 2020 18:05

Voor mij lezen

Met de heropening van de tuin van de Samuelschool der EBG, kunnen de leerlingen weer genieten van tuinbouwlessen. Dankzij het aquaponicsproject van president Desi Bouterse, hebben nu meer dan zestien basisscholen, verspreid over de verschillende districten, een tuin. “De leerlingen van de Samuelschool gaan leren hoe traditioneel te planten in plantenbakken en ook middels het hydroponicssysteem. Er zullen groenten en sierplanten worden geteeld, dat heeft schoolhoofd Samantha Bouterse enthousiast aangegeven, meldt het NII.

Basisscholen in onder andere de districten Sipaliwini, Saramacca, Commewijne en Marowijne genieten dagelijks van dit moderne tuinbouwonderwijs. Het aquaponicsproject wordt sinds vorig jaar landelijk uitgevoerd onder leiding van Helmond Proeve in samenwerking met partners.

Het project is gestart met het aanleggen van een aquaponicssysteem op de scholen, welke is uitgebreid met een hydroponicsysteem en het traditioneel planten in open velden. Met de school wordt overleg gepleegd hoe de tuin precies aan te leggen.

Foto: NII

Na een aanvraag gedaan te hebben bij het Kabinet van de President voor het aanleggen van een schooltuin op de Samuelschool, heeft de heropening van de schooltuin donderdag plaatsgevonden. Dit geschiedde in aanwezigheid van allen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming van de tuin, tezamen met de leerkrachten en de leerlingen. Na het lint door te hebben geknipt, mochten de aanwezigen de tuin bezichtigen.

De leerlingen van deze speciaal onderwijsinstelling zullen dagelijks de tuin beurtelings bezoeken en worden vervolgens getraind hoe gewassen biologisch te telen. De leerlingen Rubia Beerstag en Cailen van Loon vinden het leuk een nieuwe tuin te hebben op school. Zij hebben al kool, sopropo en tajerblad geplant in hun oude tuin.

Met het onderwijzen van deze moderne landbouwactiviteiten aan de jeugd wil president Bouterse de jeugd stimuleren te ondernemen in de agrarische sector. Tegelijkertijd wordt beoogd hoe gewassen biologisch te telen om zodoende gezonde voeding te nuttigen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel