Viering Chinees Nieuwjaar komt langzaam op gang

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Januari 2020 17:50

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Het Onafhankelijkheidsplein is rond twee uur ’s middags op Chinees Nieuwjaar, los van de opgezette met lampionnen versierde tenten, leeg. Net een stuk of twintig mensen zitten, verspreid, op een van de honderden opgestelde plastiek stoelen onder de tent. “Ik kom helemaal uit Para en ben vanaf twaalf uur hier om de activiteiten samen met mijn nicht en onze kinderen mee te maken. Maar we zagen geen beweging hier”, zegt Patricia Pinas.

Op programma stond dat er vanaf elf uur 's morgens een expo in het Congreshal gehouden zou worden. Die is, volgens Cindy Lee, publiciteitsvrouw van de Suriname Chinese United Association (SCUA) geannuleerd. De reden is onduidelijk. Wel is er een groep mensen van een Pinkstergemeente bezig in de Congreshal.

Pinas vindt het minder dat het feestprogramma niet goed met de samenleving is gedeeld. "Op zo een nationale dag moet men meer invulling geven aan de dag. Bijvoorbeeld in aanloop naar de acrobatenshow meer van activiteiten te organiseren. Men gaat niet goed om met de tijd. Waarom is het dan een nationale vrije dag?", zegt ze kritisch. In de nabijheid van Onafhankelijkheidsplein is Gardel Jong A Ten bezig een projector in de stand van het Confucius Institute of Suriname aan de Anton de Kom Universiteit, op te hangen.

Het instituut verzorgt Mandarijnlessen als ook het verspreiden van de Chinese cultuur. Hoewel het instituut voldoende belangstelling heeft van de Surinaamse gemeenschap, meent het bestuurslid dat het belangrijk is om ook deel te nemen aan de activiteiten op het plein en meer bekendheid te geven over het instituut. Hij vindt het heel goed dat de overheid besloten heeft om de viering groots aan te pakken. "Chinees Nieuwjaar is niet alleen voor de Chinezen, maar voor iedereen in Suriname. We leven met elkaar."

Op het Oude Vlaggenplein is ook rustig. Behalve enkele standhouders die druk bezig zijn spullen uit voertuigen uit te laden en enkele bezoekers die iets te eten zoeken. In de eetstand 'Gather' is 'John' Yuan druk bezig klanten te helpen. In de vitrinekast heeft hij verschillende soorten bubble thea, zoet zuur kippepootjes, een soepgerecht en andere zoete lekkernijen. "Mi firi bijna honderd tide. Mi no geboren dyaso, ma mi kan vier a dey nanga mi famiri ini Sranan. Mi sari a Coronavirus e prati na ini mi kondre",zegt hij. Hij hoopt dat de situatie met het virus gauw tot het verleden mag behoren.

 De straat voor het Presidentieel Paleis de enige weggedeelte dat sinds de ochtend is afgesloten. Orlando Changoer, commissaris van Politie zegt aan de Ware Tijd dat is afgeweken om de straten rondom het plein om acht uur 's morgens af te sluiten. Omdat er in de ochtenduren geen sprake was van verkeersdrukte. Rond drie uur 's middags worden de wegen hoek Henck Arronstraat/Gravenstraat, van Sommelsdijckstraat en Rietbergplein afgesloten. De wegafsluiting geldt ook voor zondag.

Langzaamaan nemen meer mensen plaats op de lege stoelen onder de tent voor de optredens, waronder de acrobatenschow. Die vangt om zeven uur 's avonds aan.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel