India steunt Suriname bij opzet Traditionele Medische Systemen Industrie

Shoeket logo

25 Januari 2020 04:00

Voor mij lezen

GFC NIEUWS- Suriname en India gaan samen in zee voor het ontwikkelen van een Traditionele Medische Systemen Industrie in ons land.

Daartoe hebben beide landen een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Eén van de eerste initiatieven die, volgens minister Antoine Elias van Volksgezondheid, uit de samenwerking met India voortvloeit, is het opzetten van de leerstoel Ayurveda.

De bewindsman sprak woensdag in aanwezigheid van vicepresident, ambassadeur Mahender Singh Kanyal en de ministers Yldiz Pollack-Beighle (Buitenlandse Zaken) en Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) van een markante dag in de relatie tussen de Suriname en India.

“Met de ondertekening van de MoU neemt het ministerie van Volksgezondheid een andere belangrijke stap in zijn inspanningen om beleid, wet- en regelgeving te ontwikkelen met betrekking tot de ontwikkeling van de traditionele medische systemen industrie in Suriname”, aldus minister Elias.

Volgens hem heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2003 bij haar lidstaten erop aangedrongen om nationaal beleid en regelgeving op het gebied van traditionele, complementaire of alternatieve medicijnen te ondersteunen.

Naderhand zijn lidstaten verder aangemoedigd om waar mogelijk traditionele geneeskunde in de nationale gezondheidssystemen te overwegen en tegelijkertijd regels op te stellen, inclusief training en opleiding, voor de kwalificatie van beoefenaars, gebaseerd op het principe van patiëntveiligheid bij de professionele beoefening.

De WHO zelf heeft reeds referentiekaders en richtlijnen opgesteld voor diverse vormen van traditionele medische systemen, waaronder ayurveda, unani, osteopathie, naturopathie en traditionele Chinese geneeskunde inclusief acupunctuur.

De WHO erkent Ayurveda als het oudste wetenschappelijke en traditionele medisch systeem dat steeds meer bekendheid krijgt in de westerse wereld, getuige de vele nationale en internationale organisaties die de bekendheid en toepassing hiervan ondersteunen, waarvan sommige landen reeds uitgebreide regelgeving op dit gebied hebben bekrachtigd.

Minister Elias: “Op medicinale planten gebaseerde traditionele medische systemen spelen een belangrijke rol bij het verstrekken van gezondheidszorg aan een groot deel van de bevolking. De belangstelling in en het gebruik van kruidenproducten geproduceerd op basis van hen neemt toe. Om een optimaal voordeel te behalen en de werking van deze systemen te begrijpen, is het noodzakelijk om minimale basisniveau informatie over hun verschillende aspecten te hebben.”

De aspecten omvatten volgens de bewindsman informatie over historische achtergrond, conceptuele basis, verschillende disciplines die bestudeerd moeten worden in de systemen, onderzoeks- en ontwikkelingsaspecten, geneesmiddelfabricage-aspecten en impact van de globalisering op traditionele systemen in Suriname.

De minister sprak zijn waardering uit voor de ambassade van India in Suriname, het ministerie van Ayush in India, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname en het Kabinet van vice-president Ashwin Adhin voor al de getoonde inspanningen en gedane werk, om deze mijlpaal in onze gezondheidszorg te kunnen bereiken.

Minister Dikan memoreerde dat het voorwerk reeds begon met het bezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind in 2018 aan president Desiré Bouterse, waarna de gesprekken zijn voortgezet tussen vice-president Adhin en de Indiase premier Narendra Modi.

De RO-minister riep alle kenners van traditionele medische geneeswijzen op om hun kennis bijeen te brengen en eraan mee te werken dat alles een officiële status krijgt. De kenners waren eerder opgeroepen zich bij de verschillende districtscommissariaten te registreren.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel