Onvruchtbaarheid door HPV-vaccin niet bewezen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

25 Januari 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Ouders die een briefje van de school hebben gekregen voor inenting van hun dochter tegen HPV om baarmoederhalskanker te voorkomen, zijn huiverig. Ze maken zich zorgen over mogelijke complicaties door de vaccinatie. Deze bezorgdheid is wereldwijd.

In 2015 is het ministerie van Volksgezondheid begonnen met het vaccineren van kinderen. "Er is heel veel tegengas gegeven op het gebruik ervan, zowel in het buitenland als in Suriname. In de eerste plaats vanwege het stigma eromheen. Ten tweede door de verhalen over ernstige bijwerkingen zoals onvruchtbaarheid en verlamming", zegt Victoria Morpurgo-Dest, onderdirecteur programma ontwikkeling van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

 HPV is seksueel overdraagbaar door huid op huid contact. Het is een virus dat veel voorkomt, dus is de kans op besmetting groot. "Waarom zou je de kans op infectie riskeren als er een vaccin is dat dit kan voorkomen?", vraagt Morpurgo retorisch. Meisjes in de leeftijd van 9-13 jaar worden gevaccineerd omdat dat de leeftijd is waarbij het lichaam de beste immuunrespons vertoont en waarbij de meeste meisjes nog niet seksueel actief zijn. "Er is voorlopig voor meisjes gekozen vanwege de grote ziektelast die baarmoederhalskanker in de hele wereld met zich meebrengt. Uiteraard kunnen jongens ook gevaccineerd worden." Voorts zegt ze dat er geen onderzoekingen zijn die uitwijzen dat het HPV vaccin onvruchtbaarheid en of verlamming veroorzaakt.

Het ministerie van Volksgezondheid belooft er alles aan te doen om de bezorgdheid bij ouders weg te nemen. Dal zal middels informatie via de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), Medische Zending (MZ), het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de media. In Suriname gaan er jaarlijks vrouwen dood aan baarmoederhalskanker, terwijl deze kankersoort een van de makkelijkst te voorkomen vormen is door een goede vaccinatiedekking bij meisjes tussen negen en dertien jaar en screening bij vrouwen vanaf 21 jaar.

Baarmoederhalskanker wordt in 99 procent van de gevallen veroorzaakt door HPV. Wanneer het vaccin wordt toegediend voordat iemand seksueel actief is, is deze persoon beschermd tegen de infectie, waardoor baarmoederhalskanker kan worden voorkomen.

Het Nationaal Immunisatie Programma heeft in samenwerking met de afdeling Niet-overdraagbare ziekten van het BOG een protocol uitgewerkt voor het vaccineren van kinderen op school. Morpurgo spreekt van een relatief nieuw vaccin dat nog niet is toegevoegd aan de verplichte lijst van kindervaccinaties. Vandaar dat de ouders om toestemming wordt gevraagd.

Het huidige vaccin beschermt tegen vier hoog risico-types en bestaat uit drie doses die worden toegediend over een periode van zes maanden. Een gemiste dosis kan alsnog worden toegediend bij de RGD, MZ of het BOG. De mogelijke bijwerkingen die ná vaccinatie kunnen optreden zijn zoals bij elke andere vaccinatie pijn, roodheid, zwelling, jeuk, blauwe plekken, koorts, duizeligheid, misselijkheid, en hoofdpijn.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel