Onrust onder werknemers Greenheart

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

23 Januari 2020 00:00

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Werknemers van houtmaatschappij Greenheart in Apoera worden steeds onzekerder of ze hun baan zullen behouden. Dat komt volgens bondsbestuurslid Ricardo Karwofodi door de jongste ontwikkelingen waarbij zestien arbeiders in korte tijd het dienstverband zelf hebben beëindigd.

"Ze zijn gezwicht voor de druk van de directie die hen een habbekrats heeft aangeboden om ontslag te nemen. Er wordt aan de mensen gezegd om liever hiermee akkoord te gaan, omdat ze anders straks met lege handen naar huis gaan. Dat is chantage, onderdrukking en intimidatie."

Volgens de bondsman wordt van sommige arbeiders geëist dat ze gaan werken te Tibiti. Hij zegt dat die werkplek niet ideaal is, omdat daar gewoonlijk ook op zon- en feestdagen gewerkt wordt en de mensen daarvoor niet extra worden betaald.

Aan diegenen die daar niet naar toe willen, wordt voorgesteld dat ze ontslag nemen. Een medewerkster die hiermee maandag is geconfronteerd, heeft dat dan ook gedaan. "De vrouw heeft een baby en wil niet ver van haar kind zijn", beweert Karwofodi.

Manager Amrita Bhagwat van Greenheart verwijt de vakbondsman leugens te vertellen. Zij stelt dat er geen werk is te Apoera, terwijl het bedrijf wel arbeiders nodig heeft in Tibiti. "We bieden hen opties, maar ze lijken niet bereid te zijn om te werken." Het directielid ontkent dat het bedrijf werknemers onder druk zet om het dienstverband te beëindigen en zegt dat dit met wederzijds goedvinden gebeurt.

Karwofodi wijst erop dat het bedrijf tweeduizend US dollar aanbiedt per arbeider om ontslag te nemen. Bij weigering zal de onderneming voor elk dienstjaar een week salaris uitbetalen. "We hebben haar gezegd dat het bedrijf voor elke arbeider vijftienduizend US dollar moet neertellen, als het van ons af wil."

Volgens hem heeft Bhagwat woensdag in een personeelsvergadering gezegd dat het afvloeien van ongeveer zestig tot zeventig werknemers onvermijdelijk is. Dat had het management van het bedrijf het personeel ook al in juli verteld, omdat de onderneming de afgelopen jaren enorme verliezen zou hebben geleden.

Bhagwat zegt dat er mensen afgevloeid moeten worden om het bedrijf gezond te maken. Het gaat niet alleen om arbeiders in Apoera. Er is volgens haar eerder aan de mensen gezegd dat ze hiervoor met voorstellen kunnen komen. "De mensen zijn onredelijk. Een bondsvertegenwoordiger zegt vijftienduizend US dollar, maar de bond heeft ook eerder aangehaald dat er een sociaal plan is ", zegt ze.

De houtmaatschappij is de grootste werkverschaffer in het gebied. Bij het bedrijf werken nu 105 mensen van Apoera, Section en Washabo, maar dat waren er tijdens de hoogtijdagen meer dan tweehonderd, vertelt Karwofodi.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel