Bouterse wilde rechtszaak live voor het publiek

Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

22 Januari 2020 15:05

Voor mij lezen

De bij verstek veroordeelde Desi Bouterse in het 8-decemberstrafproces zei na de zitting van de Krijgsraad op het Onafhankelijkheidsplein tegen partijgenoten, dat hij de opzet van de rechtszaak graag had anders gewild.

Bouterse zei dat hij met alle respect naar de rechterlijke macht toe een brief heeft geschreven naar de waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, alsook de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, om als verantwoordelijke mensen te praten, omdat het om Suriname gaat. De president van de Krijgsraad heeft teruggeschreven dat zij niet kan, omdat zij de zaak behandelt. Bouterse heeft hiervoor respect.

Rasoelbaks is wel ingegaan op de uitnodiging. De president heeft met hem van gedachten gewisseld over het proces van vandaag en het feit dat Bouterse ook president is van het land. Hij gaf aan dat het probleem van dit proces is dat er een zogenaamde verdachte is, genaamd Bouterse, die tegelijkertijd ook president is, “dus natuurlijk ie kan kar wan verdachte kon, maar ie no kan kar wan president kon”. Bouterse wilde voornamelijk dat alles ordelijk verliep.

Hij had graag gezien dat de rechtszaak vanwege de ligging van het gebouw van de Krijgsraad en de verwachtte massa op een andere locatie werd gehouden en ook met de betrekking van de veiligheid van de Krijgsraadsleden.

Bouterse deed voorstellen voor het houden van de zitting op het presidentieel paleis, Domburg of het Hoekhuis. Rasoelbaks kwam volgens de president met een beter idee om de rechtszitting te houden in het gebouw van het Hof aan de Tamarindelaan tegenover het Onafhankelijkheidsplein en de massa via grote schermen op het plein de rechtszaak live zou kunnen meemaken. Waarom de rechtszaak toch gehouden is aan de Mgr. Wulfingstraat, heeft hij niet bekendgemaakt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel