Vrijstelling voor personen om Bouterse te ondersteunen

President Bouterse. Foto: Ranu Abhelakh/Reuters
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

22 Januari 2020 00:00

Voor mij lezen

Personen van verschillende bedrijven en ministeries krijgen vrijstelling om president Desi Bouterse te begeleiden naar het gerechtsgebouw. Men heeft mondeling deze mededeling gekregen van hun leidinggevenden. Bepaalde ambtenaren mogen later naar het werk gaan, terwijl andere gewoon vrij hebben gehad om de straat op te gaan heeft Suriname Herald vernomen.

Minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, gaf in het parlement te kennen dat geen enkele mededeling gedaan is richting medewerkers om morgen de straat op te gaan. Niemand op het ministerie heeft hem gevraagd als zij weg mogen blijven of laat op het werk mogen komen. Hij voert verder aan dat de werktijden bekend zijn te weten van 07.00 tot 15.00 uur en op de vrijdag is dat van 07.00 uur tot en met 14.30 uur. “Wij hebben geen enkel bericht gekregen van de officiële instantie om onze werktijden aan te passen”, zegt hij.

Het hoofdkantoor van De Surinaamsche Bank (DSB) heeft er eveneens voor gekozen om zijn deuren te sluiten vanwege de zitting van de Krijgsraad. Deze is gelegen aan de Henck Arronstraat. De Nederlandse ambassade is voor deze dag eveneens niet beschikbaar voor het publiek omdat die moeilijk bereikbaar zal zijn. Dit omdat er een aantal wegomleggingen zijn in de omgeving van de Nederlandse ambassade. De scholen aan de Mgr. Wulfingstraat sluiten ook de deuren.

Het Hof van Justitie heeft in een bekendmaking aangegeven dat de strafzittingen bij het Hof en bij het tweede en derde kanton die voor 22 januari gehouden zouden worden, zijn uitgesteld. Het uitstel is vanwege logistieke redenen.

De NDP is al geruime tijd bezig om personen te mobiliseren om Bouterse de nodige ondersteuning te geven wanneer die richting het gerechtsgebouw gaat. Hij moet namelijk verschijnen voor de Krijgsraad. Het streven is om 15.000 mensen op de been te krijgen.

Bouterse had verzet aangetekend tegen het vonnis van 29 november 2019. De Krijgsraad stelde in zijn vonnis dat het wettig en overtuigend bewezen was dat Bouterse betrokken was bij de decembermoorden van 1982. Hoewel de Krijgsraad is meegegaan met de eis van het Openbaar Ministerie van twintig jaar celstraf voor Bouterse, is er geen gevangenneming gelast.

Vishmohanie Thomas

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel