Nurmohamed dient interpellatievoorstel in over natuursituatie in binnenland

Goudwinning in het binnenland
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

20 Januari 2020 18:10

Voor mij lezen

VHP-assembleelid Riad Nurmohamed heeft vandaag een interpellatievoorstel ingediend over de milieusituatie in het achterland van Suriname. Diverse milieuorganisaties hebben volgens de parlementariër aandacht gevraagd voor de schade die aan het milieu is aangericht, vooral in het binnenland.

“De situatie wordt steeds erger,” zegt Nurmohamed aan Suriname Herald. Hij heeft daarom gemeend om een interpellatievoorstel in te dienen bij De Nationale Assemblée (DNA) en de regering op te roepen met onderbouwing antwoord te komen geven over het milieu- of natuurbeleid van de regering. Ook wil hij van de regering weten wat er zal worden gedaan tegen de aangerichte schade in het binnenland, die voornamelijk door de goudwinning is veroorzaakt. Verder heeft de parlementariër aangegeven dat de situatie bij eenieder bekend is, maar dat niemand erover praat.

In het voorstel vraagt Nurmohamed ook aan de regering om antwoord te geven op diverse zaken zoals de vervuiling in de wateren, ontbossing van het land, schade door skalians, gezondheidsproblemen van inheemsen en marrons in het achterland, uitvoering van het Minamata-verdrag, geruchten over het gebruik van cyanide in diverse gebieden zoals Kwakoegron, Tapoeripa, White House, bij de concessie Bissumbar en Grankreek.

Het assembleelid vraagt zich af hoe het met de inkomsten uit deze sector staat; of die worden gesmokkeld of de staat ten goede komen. Verder vraagt hij naar de status van het project “Artisanal and Small-Scale Gold Mining (ASGM) National Action Plan (NAP)”, waarbij aan goudzoekers zou worden geleerd om zonder kwik, goud te zoeken.

Nurmohamed kijkt uit naar de behandeling van dit belangrijk interpellatievoorstel en wil die liever vandaag dan morgen gezien de erbarmelijke situatie.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel