ABOP: Suriname wordt duurder

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Landen, bedrijven, maar ook mensen kunnen een kredietwaardigheidsscore krijgen. Dit heeft te maken met het kunnen lenen. Iemand die kredietwaardig is, wordt in staat geacht om zijn lening terug te betalen. Om te weten als een entiteit (land, bank, bedrijf of persoon) kan lenen of ook wel kredietwaardig is, geven ratingbureaus een kredietscore. Een hoge kredietscore (bijvoorbeeld AAA) betekent dat er een grote kans bestaat dat de entiteit zijn lening terugbetaald en dat zo een entiteit makkelijk een lening tegen een lage rente kan krijgen, zegt de ABOP in een persbericht.

Fitch is een internationale onafhankelijke kredietbeoordelaar. Fitch kijkt naar landen en beoordeelt als deze geschikt zijn om in aanmerking te komen voor een lening. De afgelopen week heeft Fitch de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd naar junk status. Dit betekent dat het heel erg moeilijk wordt voor Suriname om te lenen en dat lenen nog duurder wordt. Een verhoogd krediet kost heeft ook gevolgen voor de samenleving, vooral voor consumenten die nu al worstelen met de hoge kosten van levensonderhoud.

Fitch is tot de conclusie gekomen dat het risico groter is geworden, dat Suriname de gemaakte schulden, niet terug gaat kunnen betalen. Deze downgrading is significant en wij zijn parallel met Venezuela, die in het verleden dezelfde rating van Fitch kreeg. Venezuela heeft een van grootste oliereserves in de wereld, maar een munt die het papier waar het op gedrukt staat niet eens waard is. Zo kost een belegd broodje in Venezuela makkelijk 9000 Venezolaanse valuta.

Het is een absurde uitspraak van de regering dat de recente downgrading een politieke aangelegenheid is en door de oppositie komt. Dat de regering nu de integriteit van Fitch wil schaden, omdat het bureau deze lage rating heeft gegeven is heel frappant. In september 2018 was de regering nog erg ingenomen door de rating van ditzelfde bureau, toen deze Suriname een B-rating gaf. Zie hierover het artikel op de website van de overheid De Boodschap.

Suriname heeft de laagste kredietwaardigheidsrating in onze geschiedenis gehad, omdat de staatsschuld te groot is vergeleken met onze inkomsten en het overduidelijk is dat de huidige regering niet in staat is om het tij te keren. De regering leent niet om in de productie te stoppen. De regering leent geld om de verkiezingen te halen (consumptieve activiteiten). De overheid kiest winnaars en verliezers en vernietigd de vrije markt en ondernemerschap in ons land.

Het beleid is visieloos, er is geen plan, er zijn geen doelstellingen en geen targets. Het land is in een echte crisis, maar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) koopt een pand van USD vijf miljoen. De regering behandelt het als een komedie, maar het is een tragedie dat governor Robert van Trikt van de CBvS en ook waarnemend governor Ingeborg Geduld-Nijman hun ontslagbrief hebben ingediend. Het is een weergave van de financiƫle chaos die er in ons land heerst.

Als de huidige bureaucratische en ouderwetse ontwikkelingsbenadering van ons land niet snel verandert, zal Suriname arm blijven ongeacht hoeveel olie wij voor de kust vinden.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (15)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait