Vermaarde zwemtrainer August Hens overleden

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - August Hens is niet meer. De vermaarde zwemtrainer van De Witte Lotus is zondag overleden. Hij werd 83 jaar.

Hoewel hij vooral bekendstond als zwemcoach, was Hens ook in andere sporten goed. In 'De eerste Surinaamse sportencyclopedie (1893-1988)' staat onder meer dat hij in 1967 de eerste nationaal judokampioen van Suriname werd in de middengewichtklasse. Hij richtte vier jaar later ook de judoschool Budokwai op.

Hens, van huis uit leraar Lichamelijke Opvoeding, was trainer bij Neptunes, voordat hij zich in aansloot bij De Witte Lotus. Hij is er veertig jaar (1968-2008) trainer geweest. Bij zijn pensionering besloot De Witte Lotus als eerbetoon de 1.500 meter-wedstrijden, die Hens in 1976 had geïntroduceerd, naar hem te vernoemen.

Hens is jaren getrouwd geweest met echtgenote Vera, die ruim twintig jaar zwemofficial is geweest. Het echtpaar kreeg drie kinderen - twee dochters en één zoon - die allen hebben gezwommen voor De Witte Lotus. Robert won in 1973 de eerste zwemmarathon, de openwaterwedstrijd in de Surinamerivier van Domburg naar de Waterkant.

Hens heeft ook een cruciale rol vervuld in de zweminstructeursopleiding en is oprichter geweest van de eerste Surinaamse zwemschool. In december 2013 kreeg Hens van het Surinaams Olympisch Comité tijdens het sportgala de prestigieuze Lifetime Achievement Award.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (15)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait