Verdachte van zeeroof aangeklaagd in Guyana

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

11 Mei 2018 23:41

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Nakool ‘Fayah’ Manohar, één van de verdachten in het onderzoek naar de recente dodelijke overvallen op vissersboten voor de Surinaamse kust, is vrijdag in Guyana formeel in staat van beschuldiging gesteld voor twee gevallen van zeepiraterij. Deze feiten dateren van 2015 en 2016. Zijn voorlopig arrest is door het Openbaar Ministerie verlengd tot 30 mei wanneer de zaak tegen hem weer voorgaat. Zo meldden verschillende bronnen in Guyana. Ook de Guyanese media hebben hiervan verslag gedaan.

Manohar, een bekende eigenaar van vissersboten in Corentyne, Guyana, werd vorige week aangehouden. Hij wordt ervan verdacht opdrachtgever te zijn geweest van de overvallen in Surinaamse wateren. Onderzoek de afgelopen dagen bracht aan het licht dat hij ook betrokken zou zijn bij berovingen in zijn eigen land. Zo zou hij in april 2015 in Guyanese wateren samen met anderen een gewapende roof hebben gepleegd op de visserboot 'Sir Navin'.

Daarbij werden twee buitenboormotoren buit gemaakt. In augustus heeft hij een vissersboot gekaapt, de 'Captain Finish'. De verdachte wordt vervolgd op grond van de anti-piraterijwet van Guyana. Bij de voorgeleiding vrijdag bij de rechtbank in Georgetown heeft de aanklager met succes geprotesteerd dat de verdachte op borgtocht werd vrijgesteld. Aangevoerd werd dat de man verdachte is bij de overvallen van bijna drie weken geleden in Suriname en het daarom beter is dat hij in voorarrest blijft.

De rechter stemde in en heeft de verdere behandeling van zijn zaak verwezen naar de Springlands Magistrate's Court in Berbice. Manohar is een broer van de in maart te Munder doodgeschoten visser Somnath Manohar. Deze moord zou naar verluidt hebben geleid tot het bloedbad van eind april nabij de Wia Wia-bank voor de oostkust van Suriname. Donderdag en vrijdag zijn in totaal 16 verdachten die in Suriname zijn aangehouden voorgeleid.

Vernomen wordt dat de rechter-commissaris in strafzaken nog geen besluit heeft genomen omtrent een eventuele invrijheidstelling, waardoor zij nog achter tralies zijn. Advocaten van de verdachten verwachten dat ze het niet makkelijk zullen krijgen bij hun pogingen de verdachten voorlopig vrij te krijgen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel