Vrijspraak voor Duiker, Vaseur en van Kanten

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

4 December 2019 13:51

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Kenneth Vaseur en Willy Duiker (ex-directieleden bij de Energie Bedrijven Suriname) zijn woensdag vrijgesproken in de megafraudezaak van het energiebedrijf. Volgens rechter Alida Johanns is tegen het tweetal niet wettig en overtuigend bewezen dat zij valselijk hebben gehandeld en in strijd met de liquiditeitsprocedures van het energiebedrijf bij het aantrekken van diensten voor de levering van goederen aan de onderneming.

Zij werden samen met twee medewerkers van de afdeling Procurement van de EBS ervan verdacht in de periode vanaf oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf te hebben benadeeld voor bedragen van 8.881.250 US dollar en Euro 100.000. Er zouden bedragen zijn uitbetaald aan Greenland NV, het bedrijf van de ondernemer Dick van Kanten, zonder dat er diensten waren geleverd aan de EBS. De aanklacht luidde dat de leiding van het nutsbedrijf geen stappen daartegen ondernam.

Naast Duiker en Vaseur is woensdag ook van Kanten door de rechter vrijgesproken. De twee andere verdachten Max Chin Tsoe Liong en Quincy Fernandes van de afdeling Procurement zijn eerder dit jaar vrijgesproken.

Tegen Vaseur was twaalf maanden voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000 geëist. De strafeis van Duiker luidde twee jaar voorwaardelijk en een boete van SRD 50.000. Tegen Van Kanten had het Openbaar Ministerie een strafeis van drie jaar onvoorwaardelijk en een geldboete van SRD 150.000 gevorderd. Van de drie verdachten was woensdag alleen Duiker aanwezig in de rechtszaal.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel