Handelsblok ALBA-TCP neemt op het voor Bouterse

President Bouterse. Foto: Ranu Abhelakh/Reuters
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 December 2019 11:05

Voor mij lezen

De Bolivariaanse Alliantie voor Amerika tussen verschillende Latijns-Amerikaanse en Caribische landen en het economische samenwerkingsverdrag tussen de landen (ALBA-TCP), nemen het in een verklaring op voor president Desi Bouterse en verwerpt categorisch alle pogingen tot destabilisatie in Suriname na de uitspraak van de krijgsraad in het Decemberstrafproces.

Op Twitter riep de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza, alle lidstaten van ALBA-TCP op hun bezorgdheid te uitten over de acties gericht tegen de president Bouterse, die erop gericht zijn “instabiele situaties te creëren en het verkiezingsproces direct te beïnvloeden”.

“We hebben met bezorgdheid vastgesteld hoe een gerechtelijk proces, waarin alle bijbehorende juridische mogelijkheden nog niet zijn uitgeput, wordt gemanipuleerd voor politieke doeleinden om instabiliteit te genereren bij de komende presidentsverkiezingen van 2020”.

Bovendien benadrukten zij dat het niet de eerste keer is dat nationale conservatieve minderheidstroepen, die bondgenootschappen hebben met transnationale belangen, het rechtsproces politiek gebruiken en als een mechanisme gebruiken om “de val van een populaire en onafhankelijke regering te steunen en een herstel van het neoliberale beleid te bevorderen”.

De lidstaten van ALBA-TCP hebben verklaard dat vertegenwoordigers van Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk onnodige en onverantwoorde waardeoordelen vellen over het vonnis in het Decemberstrafproces, door te proberen te beïnvloeden.

De lidstaten van ALBA-TCP vragen dat de soevereiniteit van Suriname, zijn instellingen en de wil van zijn volk, democratisch uitgedrukt tijdens de verkiezingen, worden gerespecteerd.”

Het handelsblok werd in 2004 door Cuba en Venezuela geïnitieerd en is een tegenhanger van de Vrijhandelszone van Amerika, die was voorgesteld door de Verenigde Staten. De leden van ALBA-TCP zijn: Antigua en Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Ecuador, Nicaragua, St. Vincent en de Grenadines en Venezuela.

Suriname en St. Lucia zijn “special guest leden” die volwaardig lid willen worden.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel