Veroordeling Bouterse leidt tot emotie bij Surinaamse gemeenschap Den Haag

President Desi Bouterse. Foto: AFP
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 December 2019 10:23

Voor mij lezen

De veroordeling van Desi Bouterse in het 8-decemberstrafproces heeft binnen de Surinaamse gemeenschap in Den Haag tot emotionele reacties geleid. Theo Para, fel criticus van president Bouterse, zegt aan de Haagse Omroep West dat de veroordeling voor enorm veel ontroering en positieve opwinding heeft gezorgd. Bij veel mensen hebben tranen gevloeid, zeker bij nabestaanden”, zei Para pseudoniem van Henry Doest.

Para was in 2009 getuige in het proces tegen Bouterse. Hiervoor keerde hij voor het eerst sinds hij in 1982 uit Suriname terug. Na zijn getuigenis voor de krijgsraad in het Decemberstrafproces is hij niet meer terug geweest. Na het vonnis van 29 november kreeg Para veel reacties uit de omvangrijke Haagse Surinaamse gemeenschap. “Die gemeenschap is in grote meerderheid tegen Bouterse en zijn misdrijven. Ik krijg heel veel mailtjes en berichten met felicitaties. Het vonnis wordt echt als een formidabele overwinning gezien.”

Het vraagt volgens Para enorm veel moed van die rechters om een zittende president te veroordelen.” Daar komt bij dat Bouterse zijn proces constant heeft tegengewerkt, bijvoorbeeld door een amnestiewet waardoor verdachten van de decembermoorden niet meer veroordeeld konden worden. “Het heeft allemaal niet mogen baten en uiteindelijk is het tot een veroordeling gekomen.”

Bouterse sprak afgelopen weekend van een politiek spel en een politiek proces tegen hem. Hij zei maandagmiddag dat zijn naam weer op de kandidatenlijst zal prijken bij de verkiezingen in 2020 en wel in dikke vette letters. Volgens Para heeft Bouterse door het vonnis echter veel schade opgelopen.

“Ik heb het idee dat het eindsignaal voor Desi Bouterse heeft geklonken. Het is een internationaal demasqué, in grote kranten over de hele wereld staan grote artikelen die hem neerzetten als een moordenaar. Het is allemaal vernietigend. Dus ik denk niet dat Desi Bouterse toekomst heeft.”

Voor Para betekent het vonnis dat hij misschien ooit terug kan naar zijn vaderland. Hij heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Ik ga er vanuit dat het op een gegeven moment weer veilig kan.”

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel