“Mijn Idool” moet acceptatie mens met een beperking vergroten

“Mijn Idool” moet acceptatie mens met een beperking vergroten. Foto: NII
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

4 December 2019 09:45

Voor mij lezen

Aan de Ringweg-Noord staan al enkele weken een zestal kunstwerken. Deze kunstwerken vallen binnen het project “Mijn Idool”, dat beeldend kunstenaar George Struikelblok samen met kinderen met een beperking uitvoert. “Het doel is om aandacht te vragen voor deze kinderen, zodat de samenleving iets kan terugdoen voor deze groep. Zij horen thuis in onze maatschappij”, aldus de kunstenaar in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII).

Hij wijst erop dat deze groep Surinamers van alles kan doet en derhalve geaccepteerd moet worden. “Wij moeten hun de plek geven en openstaan zodat ze ook alles kunnen doen”, zei Struikelblok op dinsdag 3 december, een dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot de Internationale Dag van mensen met een beperking.

George Struikelblok. Foto: NII

Struikelblok is altijd met deze groep bezig geweest en ook met kinderen uit kindertehuizen. De kunstzinnigheid van deze Surinamers wordt met dit project, momenteel aan de Ringweg-Noord tot uiting gebracht. Het idee ontstond al een jaar geleden toen de kunstenaar het hartjesproject uitvoerde met kinderen van de Mytylschool.

Er werden toen ruim 400 hartjes van cement gemaakt, nadat een van de pupillen zei ervan te dromen ooit in een hartjeswereld te leven waar eenieder elkaar lief heeft. Zo ontstond bij de kunstenaar het idee vorm te geven aan deze wens. Van hieruit ontstond het project “Mijn Idool”. Struikelblok wijst erop dat kinderen met een beperking ook idolen hebben en willen zijn zoals andere kinderen. “Ze weten wie Messi en Ronaldo zijn en weten ook precies wie de bekende zangers zijn”. Struikelblok besloot dat kinderen met hun motoriek iets moeten maken dat ze kunnen aanvoelen.

De kunstwerken zijn gemaakt van cement, nadat de kunstenaar eerst met anderen de ijzeren constructies in elkaar had gezet. Aan de kunstwerken hebben kinderen van de Louis Brailleschool, Kennedyschool en Mytylschool bijgedragen. Zij hebben hun gevoel én ontwerpen op de beelden tot uiting gebracht. Dit alles heeft ongeveer drie maanden in beslag genomen.

Struikelblok legt verder uit dat dit niet het eerste project is dat hij met kinderen met een beperking uitvoert. In het verleden zijn ook het blokjes- en het spiegelproject gedaan. Struikelblok: “Het is elke keer een feest. Het is anders en levendig, de kinderen komen helemaal uit hun box, omdat ze de vrijheid krijgen om creatief bezig te zijn en ook om te doen waarvan ze houden.”

Het materiaal waarmee gewerkt is heeft de kunstenaar dankzij sponsors bijeen kunnen brengen. Hij noemt ondermeer verfproducent Varossieau. Het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft de sokkels geschonken, terwijl districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost toestemming heeft verleend voor het plaatsen van de kunstwerken op de berm.

Struikelblok heeft graag dat de gehele Ringweg van kunstwerken wordt voorzien, maar daarvoor zou er meer ondersteuning moeten komen. Hij roept de samenleving dan ook op de mens met een beperking die kans te bieden zich verder te ontwikkelen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel