Suriname-Nederland Kamer van Koophandel opgericht

Shoeket logo

11 Mei 2018 17:58

Voor mij lezen

De Suriname-Nederland Kamer van Koophandel is opgericht. Op de Surinaamse ambassade in Den Haag is op woensdag 09 mei 2018 de Memory Of Understanding(MOU) ondertekend door Reina Raveles, directeur van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), en Vijay Gangadin, diaspora focalpoint en voorzitter van deze handelskamer. De oprichting van deze kamer heeft tot doel, het bevorderen van de kansen van de Nederlandse ondernemers en de in Nederland gevestigde ondernemers, die in Suriname wensen te ondernemen en daardoor de economische groei verder helpen bevorderen. Het voorstel kwam van de ambassade en de Surinaams-Nederlandse Diaspora-associatie (SuNeDa). Deze staat in nauw contact met de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname en het ministerie van HI&T. Waarnemend Zaakgelastigde, Ebu Jones, is zeer verheugd met de lancering van deze kamer, die ervoor zal moeten zorgen dat obstakels die ondernemers ondervinden bij het opstarten van hun onderneming in Suriname, worden weggenomen. “Vanuit de ambassade is gekeken naar hoe de procedure tot oprichting te vergemakkelijken en wij zullen daarbij een faciliterende rol vervullen”, sprak Jones. Hij roept de ondernemers op om van deze gelegenheid gebruik te maken. Ook Vijay Gangadin benadrukte het belang van deze handelskamer voor zowel de Nederlandse als Surinaamse ondernemers. Hij stelde de inzet en het harde werk van de initiatiefnemers, die geleid hebben tot dit moment, zeer op prijs. “Elk initiatief strandt zonder realisatie”, gaf Gangadin aan. Hij introduceerde het bestuur van de Suriname – Nederland Kamer van Koophandel, dat verder bestaat uit Rachelle Vorm, Mariska van Doorn, Glenn Sabajo en Kamidi Jodikromo.

Directeur Reina Raveles van HI&T heeft middels een powerpoint presentatie aangegeven de bijdrage die nu reeds geleverd wordt aan de Surinaamse economie door ondernemers in diaspora. Zij informeerde dat vanuit de overheid hard gewerkt wordt om het investeren in Suriname soepeler te maken. Wetgeving en procedures zijn aangepast, waardoor langere wachttijden voor het verkrijgen van een vergunning en het oprichten van een naamloze vennootschap tot het verleden behoren. Als advies gaf de directeur tot slot mee dat de sleutel tot ondernemen in Suriname is ‘samenwerken met de lokale gemeenschap’. Jayant Padarath, voorzitter van KKF in Suriname sprak via een video call zijn felicitaties uit. Ook hij is enorm verheugd met dit heugelijk feit omdat na een lange periode de Surinaamse KKF weer actief wordt in Nederland. “Wij kijken reikhalzend uit naar de bijdrage die vanuit Nederland geleverd zal worden” aldus Padarath. Ook de coöperatieve Bank Godo was aanwezig. Directeur Ashwin Gopi, hield een presentatie over het bankwezen in Suriname. Op maandag 14 Mei 2018 heeft Godo op de ambassade een ontmoeting met Nederlandse ondernemers.

Als speciale gast was aanwezig minister Mike Noersalim van Binnenlandse zaken en minister ad interim van HI &T. Hij is zich ervan bewust dat er potentie is voor investeren in Suriname en sprak zijn waardering en steun uit aan de initiatiefnemers. De bewindsman heeft de ingebruikname van de website van de Suriname-Nederland Kamer van Koophandel verricht. De Suriname-Nederland Kamer van Koophandel is gevestigd op de ambassade in Den Haag, alwaar het proces zal worden begeleid om te komen tot een onderneming in Suriname. Dit geldt ook voor Surinaamse ondernemers die een bedrijf in Nederland willen opzetten. Momenteel worden al zo een vijftien personen begeleidt die van plan zijn een bedrijf in Suriname op te zetten.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel