’Volgers Bouterse vallen op persoonlijkheden en niet op ideologie’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Velen hebben zich na de opkomst van zondag in de vroege ochtend op Zanderij en Coloakreek afgevraagd waarom de massa nog achter Desi Bouterse aanloopt, ondanks de smet van de 8 decembermoorden. De krijgsraad heeft vrijdag vonnis gewezen. De vroegere legerleider is tot 20 jaar celstraf veroordeeld.

De partij riep haar achterban op om de NDP-voorzitter groots te verwelkomen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. Deze oproep is niet aan de aanhang voorbij gegaan. Ze waren in groten getale aanwezig. Bestuurskundige, August Boldewijn, zegt dat dit beeld zich voordoet omdat er geen politiek wordt bedreven op basis van ideologie, maar op grond van personele aangelegenheden en het feit dat 'den lob a man'. 

Volgens hem was dit gedrag in de 18e eeuw wenselijk, omdat er toen geen politieke partijen waren en de kandidaten waren van te voren niet bekend. "Er was toen geen sprake van een ideologische keuze." Vaker wordt de vergelijking gemaakt tussen Bouterse en premier Johan 'Penpen' Pengel, maar de bestuurskundige zegt dat er bij Pengel sprake was van ideologie, de wijze waarop hij zijn gedachten liet gaan.

In Bouterse's geval gaat het om de persoonlijke relatie die delen van de samenleving met hem hebben. "Zijn manier van doen en iemand die de taal van het volk kan praten. Hij kan een kleine hint geven en hij krijgt mensen op straat."

Echter zegt Boldewijn dat ideologie belangrijker is dan een persoonlijke relatie. De volgers gaan in dat geval doen wat die leider wil" Hij vermoedt dat de liefde voor Bouterse groot is ter wille van dingen die mensen gedaan hebben gekregen, zoals een baan, een huis of erf.

"Een persoonlijke relatie op na houden met een leider is niet goed voor een land." Hij zegt dat wetten zijn gemaakt om in een bepaald kader te plaatsen en het gedrag van de mensen te beoordelen" Bij hem kan het niet in dat een leider bij ontevredenheid van een vonnis mensen op straat brengt.

Voorst wijst Boldewijn erop dat Bouterse niet veroordeeld is als president maar als militair, vandaar dat de krijgsraad ook uit burgers bestond. "Hij moet als militair worden veroordeelt en beoordeelt. De president heeft niets gedaan" Uit egards zou Bouterse daarom moeten opstappen. Het buitenland zal niet met iemand om de tafel willen zitten met een veroordeling.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait