‘s Lands Hospitaal neemt counseling kamer in gebruik

Shoeket logo

11 Mei 2018 17:50

Voor mij lezen

Een vreugdevolle situatie als een zwangerschap kan binnen heel korte tijd veranderen in momenten van intens verdriet. Het maakt niet uit op welk moment van geboorte dat is en zelfs de vroegste miskraam kan tot heftige emoties lijden. Met de dienstverlening op het gebied van rouwverlening wil het s’ Lands Hospitaal zowel op professionele doch humane manier hun betrokkenheid laten blijken. Op het terrein van ‘s Lands Hospitaal werd gisteren officieel in gebruik genomen de splinternieuwe multifunctionele counseling kamer van het ziekenhuis. De ruimte zal onder ander gebruikt worden om ouders te begeleiden ten aanzien van de rouwverwerking bij het verkies van hun pasgeboren kind. “Moeder, vader en andere familieleden kunnen bij ons terecht, en wij proberen hen zo goed mogelijk te helpen hun verdriet te verwerken en het een plaats te geven. Nadat het eerste crisis door de zorgverleners is opgevangen, schrijven de richtlijnen voor dat terugkommomenten voor nagesprekken ingepland dienen te worden”, zegt medisch directeur Soenita Nannan Panday- Gopisingh.

Psycholoog Karan Gokoel, die namens de werkgroep ‘De Zonnebloemen’ belast met het rouwverwerkingsproces sprak, gaf aan dat begeleiding een van de belangrijkste elementen is om een veilig gevoel creëren voor rouwende ouders. Het ziekenhuis probeert de begeleiding voort te zetten en er zijn een aantal interventies, die toegepast worden waarin zij steeds beter willen worden. “Een van de speerpunten naast het Moeder en Kind Centrum is dat wij aandacht hebben voor rouw en verlies, niet alleen de prenatale maar het rouwproces in het algemeen.” Vandaar dat er gesproken wordt van een multifunctionele ruimte, daar deze ook gebruikt zullen worden voor andere activiteiten, zoals voorlichtingssessies, groepsgesprekken en vergaderingen.

Dit project werd ondersteund door de Staatsolie Foundation, omdat deze valt onder de gemeenschapsprojecten die zij financieren. Als de projecten tot de categorieën gezondheid en veiligheid, milieu, kunst en cultuur, energie en ondernemerschap vallen wordt deze opgenomen binnen het financieringsbeleid. Vertegenwoordiger van Staatsolie Foundation voor Community Development Iris Giliard stelt dat bij de selectie van dit project een aantal zaken zijn opgevallen, te weten dat er een werkgroep is die reeds 4 jaren aan de weg timmert, dat er een duidelijke visie en plan van aanpak was dat er een vastgestelde doelgroep was die behoefte heeft aan deze begeleiding en dat deze doelgroep zeer divers is . Er is overigens genoeg gedacht over het duurzaam gebruik van de ruimte, alsook de multi disciplinaire inzetbaarheid ervan.

Binnen de zorg van ‘s Lands Hospitaal en met name binnen het moeder en kind gebeuren zal steeds het kernwaarde terugkomen en dat is betrokkenheid. “Wij willen vanaf aan het beginpunt betrokken zijn bij het wel een wee van onze cliënten. En dat willen wij doen op zowel een professionele en menswaardige manier met als leidraad respect voor allen die zich tot ons wenden voor hulp”, aldus de medisch directeur.

NK

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel