Minister Parmessar bespreekt knelpunten visserijhavens

Knelpunten te Cevihas worden besproken. Foto: LVV
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

14 November 2019 18:27

Voor mij lezen

Minister Rabin Parmessar heeft de vertegenwoordigers van de visverwerkingsbedrijven, directie en leden van de Raad van Commissarissen van de Centrale voor Visserijhavens in Suriname NV (Cevihas) ontvangen. Tijdens deze ontmoeting is van gedachten gewisseld over zaken die zich voordoen te Cevihas. Het proces van afhandeling bij Cevihas is een van de knelpunten met als gevolg minder inkomsten voor Suriname, meldt het ministerie.

De vertegenwoordigers van de visverwerkingsbedrijven hebben de knelpunten kenbaar gemaakt aan de aanwezigen. Daarna werd de delegatie van Cevihas in de gelegenheid gesteld hierop te reageren. Enkele zaken die spoedig aandacht behoeven, zijn: snelle afhandeling van het lossen van vissen, uitbreiding van directe handel in producten voor onder andere de eerste levensbehoefte voor vooral de buitenlandse vissers, de hoogoplopende kosten voor de vissers, betere controle en verruiming van de diensttijd van de douane.

Cevihas is een aanlandingsplaats voor vissersboten te Bethesda-Dijkveld. Daar landen aan trawlers van vis en garnalen, alsook alle buitenlandse boten. De vangsten van de vissersboten worden afgenomen door verschillende visverwerkingsbedrijven. De douane levert ook een belangrijke bijdrage op Cevihas. Aan elk dienstverlenende activiteit zijn er kosten verbonden.

Minister Parmessar ziet graag dat de knelpunten voor eind van dit jaar door de betrokken partijen worden besproken en opgelost. Ordening van de visserijsector is een proces. ‘Zelforganisatie en dialoog’ zijn alternatieven om knelpunten op te lossen in het belang van alle partijen, dus ook voor Suriname. Het ministerie zal zijn ondersteuning geven in deze kwestie, aldus LVV.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel