Hoe zal Narendra Modi’s Nieuw India eruit zien?

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

13 November 2019 20:34

Voor mij lezen
loadingfoto
previous De vijf rechters van het Indiase Hooggerechtshof. (Foto: Wirein) next


(Aangeboden)

The wrongs of a medieval past cannot be righted by similar wrongs in modern times - Atal Bihari Vajpayee

Sedert het massieve mandaat dat de Bharatya Janata Party (BJP) van Narendra Modi bij de verkiezingen in mei 2019 verkreeg in het Indiase parlement, zijn een aantal belangrijke zaken van de BJP agenda doorgedrukt. Als de belangrijkste kunnen genoemd worden:
1. de afschaffing van de speciale status van de deelstaat Jammu & Kashmir op 5 augustus  2019 die geregeld was in artikel 370 van de Indiase Grondwet;
2. de uitspraak van het Hooggerechtshof op zaterdag 9 november 2019 waarbij toestemming is gegeven voor de bouw van de Ram tempel op de plaats waar ooit de ruim 527 jaar oude Babri moskee heeft gestaan, die in december 1992 volledig werd vernield.

Met de afschaffing van artikel 370 en de te bouwen Ram tempel wordt nu de vraag gesteld: Hoe ziet Modi’s Nieuw India eruit?  Volgens Scroll.in en The Weekend Fix is tot op zekere hoogte de socio-culturele agenda van Narendra Modi’s BJP heel duidelijk:
1. Een Groot-India Nationaal Register van Burgers: dit is al enige tijd aangekondigd door de minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, plus de Citizenship Amendment Bill; met elkaar gecombineerd betekenen deze twee wetten een door de staat gesanctioneerde molest van minderheden;
2. Een Uniforme Burger Code; een lang gekoesterde wens van de fundamentalisten om persoonlijke wetten van individuele godsdiensten te verbieden; in essentie betekent dit dat minderheden de wetten van de meerderheid moeten volgen.
3. Een Anti-Conversie Wet; dit is een oude BJP wens, die in enkele staten al geldig is en die aansluit bij het geloof van de fundamentalisten dat arme Indiërs zich vaak door omkoping laten bekeren tot andere godsdiensten. 

Rohan Venkataramakrishnan, de schrijver van het artikel in Scroll en The Weekend Fix denkt dat de vraag niet is, als maar wanneer de boven genoemde agendapunten van Modi’s BJP in het parlement doorgedrukt zullen worden.
Gaat de BJP vanwege hun overweldigende meerderheid in het parlement alles doordrukken in de hoop dat zij de huidige economische terugval kunnen maskeren en verbergen. Of zullen enkele van deze punten aangehouden worden om die in de verkiezingscampagnes te brengen bij de volgende parlementsverkiezingen in 2024?

De vrees is ook, dat aangemoedigd door de uitspraak van het Hooggerechtshof meerdere gebedshuizen vernield zullen worden. Specifiek worden twee moskeëen genoemd, één in Mathura en één in Varanasi. Binnen de kringen van de fundamentalisten praat men over de sloop van circa 400 moskeëen en christelijke kerken waarvan vermoed wordt dat zij op plaatsen zijn gebouwd waar vroeger mandirs hebben gestaan. 

Een andere belangrijke vraag is ook of de unanieme beslissing van de vijf  hoogste rechters in India de “72 jaar oude grootste democratische staat ter wereld” nu een legale basis heeft verschaft om een theocratische staat te vestigen en te bouwen. Een terugblik op de gebeurtenissen vanaf 1992 bevestigen de conclusie dat de vernieling van de moskee ook het begin was van het einde van het Nehru-Gandhi ideaal van een seculier en inclusief India en tegelijkertijd de komst op nationaal niveau aankondigde van de fundamentalisten verenigd in de Sangh Parivar. Dit betekent dat India nu de weg opgaat die Maleisië enige tijd geleden heeft verlaten!
 
De grootste winnaars van de uitspraak van het Hooggerechtshof  zijn volgens Siddhart Varadarajan, de vroegere leiders van de BJP, tegen wie aanklachten lopen van illegale en gewelddadige vernielingen van de Babri moskee in 1992. Volgens Varadarajan that is not good for India omdat het nationaal en internationaal het idee geeft dat wet en recht niet meer gelden en dat violent tactics by a majority are condoned in modern India.

Een Gandhi-achtige reactie op de uitspraak van het Hooggerechtshof kon alleen uit de mond van een Gandhi komen. Tushar Gandhi, een kleinzoon van Mahatma Gandhi reageerde door te verklaren ”Als de moordzaak van Gandhi heden ten dage door het Hooggerechtshof herbeoordeeld zou  worden, zou de uitspraak zijn: Nathuram Godse is een moordenaar maar hij is ook een Desh Bhakt (= patriot ).

Rudie Alihusain

Bronnen:
Rudie Alihusain; In de moskee was Ram veilig, Jakarta 2010, pagina 66.
Rohan Venkataramakrishnan; 370 gone and Ram Temple on the way: The Weekend Fix/ Scroll.in van 12 november 2019.
Siddarth Varadarajan; thewire.in van 12 november 2019.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel