Wirht neemt lijst Valies over

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

13 November 2019 18:29

Voor mij lezen

PARAMARIBO - Winston Wirht heeft de lijst voor de bestuursverkiezing op 3 december bij de bond bij Rosebel Goldmines met als kandidaatvoorzitter Wilgo Valies, overgenomen. Naar verluidt van ingewijden lusten bepaalde werknemers Valies niet. Hij was telefonisch niet te bereiken voor de krant.

De huidige voorzitter Lloyd Read doet voor de derde keer een gooi naar het voorzitterschap. Hij leidt de vakorganisatie sinds 2013. Read die benaderd is voor nog een termijn zegt: "Het is geen gemakkelijke bond en verschilt van alle andere bonden die ik heb geleid. Er zijn nog enkele zaken die in orde moeten komen. Toen ik overnam waren de goudprijzen verschrikkelijk laag en de productiekosten hoog. We hebben desondanks overeenkomsten kunnen bereiken die voor werknemers voordeel hebben opgeleverd.

In hetzelfde jaar - 2013 - is er een cao afgesloten waarbij kinderbijslag opgetrokken is en uitbetaling van zwangerschapsverlof op basis van twaalf uren inplaats van acht overeengekomen is. Ook is toen de mogelijkheid geschapen voor werknemers om een soepele leningen te sluiten en uitbetaling van dertig procent van het loon in Amerikaanse dollars.

Wirht is twee weken geleden benaderd door werknemers. Na erover nagedacht te hebben heeft hij zaterdag toegezegd beschikbaar te zijn als kandidaat-voorzitter. "We hebben elkaar kunnen vinden. We gaan voor verandering die verbetering moet brengen. We hopen dat wij de meerderheid van de leden achter ons krijgen." Hoewel hij nooit een bond heeft geleid, is hij jarenlang adviseur geweest van wijlen Fred Derby en het vakbondswerk is hem niet onbekend. "Ik heb verstand van organiseren en kennis van de sector en het product", zei hij."Wij zullen het anders doen."

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel