Suriname verwerpt gedwongen vertrek Morales

Morales was in juli op bezoek in Suriname. Foto: Suriname Herald
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

12 November 2019 07:27

Voor mij lezen

Suriname verwerpt ten strengste de recente gebeurtenissen in Bolivia, die ertoe hebben geleid dat de gekozen president Evo Morales, mede vanwege de ontstane geweldsgolf, gedwongen zijn functie heeft neergelegd.

Conform de richtlijnen waarop haar buitenlandbeleid gestoeld is, roept de Surinaamse regering op tot het afzien van geweld en moedigt alle relevante partijen aan tot vreedzame dialoog.

Op basis van de principes van niet inmenging noch interventie in de binnenlandse aangelegenheden van soevereine staten zoals deze zijn vastgelegd in de Grondwet van de Republiek Suriname, wordt de internationale gemeenschap opgeroepen, zich te onthouden van elke vorm van inmenging of interventie en het volk van Bolivia alle kansen te gunnen deze crisis zelf te overbruggen.

Morales was in juli voor een kort bezoek in Suriname. President Desi Bouterse gaf de hoogste onderscheiding aan Morales en wel de onderscheiding tot drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Morales zei trots te zijn om de eerste president te zijn die deze decoratie van Suriname heeft ontvangen. De ontmoeting met Bouterse noemde hij historisch.

Bouterse zei bij die gelegenheid dat het de vierde termijn is van Morales als president en het om een man gaat met ruime ervaring. Zo had de Boliviaanse president bijzondere prestaties geleverd met betrekking tot de ontwikkeling van Bolivia in zijn algemeenheid. Hij heeft het inheemse volk naar grote hoogtes kunnen brengen, zei Bouterse.

Intussen is bekend geworden dat Morales politiek asiel in Mexico heeft gekregen. De Mexicaanse regering heeft een vliegtuig naar Bolivia gestuurd om Morales op te halen. Morales stapte zondag op na weken van onrust in zijn land, als gevolg van beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de president.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel