India: Hof geeft heilige plaats Ayodhya aan Hindoes

Shoeket logo

Bron: Starnieuws

9 November 2019 10:37

Voor mij lezen
loadingfoto
previous Een algemeen beeld van de Ajodhya regio in Noord- India. (Foto: Reuters) next


De betwiste heilige plaats Ayodhya in Noord-India moet worden gegeven aan hindoes die een tempel willen laten bouwen. Dat heeft het Hooggerechtshof van het land beslist. De zaak, die al tientallen jaren fel wordt betwist door hindoes en moslims, gaat over het eigendom van het land in de staat Uttar Pradesh. Moslims zouden een ander stuk land krijgen om een ​​moskee te bouwen, zei de rechtbank.

Veel hindoes geloven dat de site de geboorteplaats is van één van hun meest gerespecteerde goden, Lord Ram. Moslims zeggen dat ze daar al generaties lang hebben aanbeden. De spil van het conflict is de 16e-eeuwse Babri-moskee die in 1992 door hindoeïstische bendes werd gesloopt en rellen veroorzaakte waarbij bijna 2.000 mensen om het leven kwamen.

Oordeel rechtbank
In het unanieme oordeel zei de rechtbank dat een rapport van de Archaeological Survey of India (ASI) bewijs leverde dat de overblijfselen van een gebouw "dat niet islamitisch was" onder de structuur van de gesloopte Babri-moskee lagen. De rechtbank zei dat, gezien alle gepresenteerde bewijzen, het had besloten dat het betwiste land aan Hindoes moest worden gegeven voor een tempel voor Lord Ram, terwijl moslims elders land zouden krijgen om een ​​moskee te bouwen.

Vervolgens gaf het de federale overheid de opdracht om een ​​trust op te zetten om de bouw van de tempel te beheren en te overzien. De rechtbank voegde er echter aan toe dat de sloop van de Babri-moskee tegen de rechtsstaat was. Ondanks waarschuwingen van autoriteiten om het vonnis niet te vieren, zeggen BBC-correspondenten in de rechtbank dat ze buiten 'Jai Shree Ram' (Gegroet Lord Ram) gezangen hoorden terwijl het vonnis werd uitgesproken.

"Het is een zeer evenwichtig oordeel en het is een overwinning voor mensen in India," vertelde een advocaat voor één van de hindoe-partijen kort na het vonnis aan verslaggevers. Aanvankelijk zei een vertegenwoordiger voor de islamitische rechtzoekenden dat ze niet tevreden waren en zou beslissen of ze om een ​​herziening zouden vragen nadat ze het hele oordeel hadden gelezen. De groep heeft nu echter gezegd dat zij niet in beroep gaat tegen het vonnis. Buiten de rechtbank was de situatie grotendeels kalm.

Honderden mensen werden vrijdag in Ayodhya vastgehouden voorafgaand aan het vonnis, te midden van angst voor geweld. Duizenden politieagenten zijn ook ingezet in de stad, terwijl winkels en hogescholen tot maandag gesloten zijn. Sociale mediaplatforms worden gecontroleerd op 'ontvlambar' inhoud, waarbij de politie zelfs op tweets reageert en gebruikers vraagt ​​om ze te verwijderen. Premier Narendra Modi reageerde op Twitter op het vonnis  en zei dat het niet moet worden gezien als een "winst of verlies voor iedereen".

Veel hindoes geloven dat de Babri Masjid eigenlijk werd gebouwd op de ruïnes van een hindoetempel die in de 16e eeuw door islamitische indringers werd afgebroken. Moslims zeggen dat ze tot december 1949 in de moskee hebben gebeden, toen sommige hindoes een beeltenis van Ram in de moskee plaatsten en de beelden begonnen te aanbidden.

De twee religieuze groepen zijn vaak naar de rechtbank gegaan over wie de site zou moeten besturen. Sindsdien zijn er oproepen geweest om een ​​tempel te bouwen op de plek waar de moskee ooit stond. Hindoeïsme is de belangrijkste religie van India en men denkt dat het meer dan 4.000 jaar oud is. De eerste islamitische dynastie van India werd opgericht in de vroege 13e eeuw.

Religieuze spanningen
Sinds de hindoe-nationalistische BJP onder leiding van Narendra Modi in 2014 voor het eerst aan de macht kwam, heeft India zich verdiept in sociale en religieuze verdeeldheid. De roep om de bouw van een hindoetempel in Ayodhya is bijzonder luid geworden en is vooral afkomstig van parlementsleden, ministers en leiders van de BJP sinds het aantreden.

Beperkingen op de verkoop en slachting van koeien - door de meeste hindoes als een heilig dier beschouwd - hebben geleid tot burgerlijke moorden op een aantal mensen, voornamelijk moslims die vee vervoerden. Een ongeremd vertoon van gespierd hindoe-nationalisme in andere gebieden heeft ook bijgedragen aan religieuze spanningen.

Onlangs zei de minister van Binnenlandse Zaken, Amit Shah, dat hij "illegale migranten" - ook moslim genoemd - uit het land zou verwijderen via een regeringsplan dat onlangs in de noordoostelijke staat Assam werd gebruikt.
Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel