Minder Venezolanen wijken uit naar Suriname

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Door de economische en politieke crisis in Venezuela hebben veel Venezolanen het land verlaten. Enkele miljoenen mensen kwamen als vluchteling terecht in omliggende landen zoals Brazilië, Trinidad en Tobago en Columbia. Ook Guyana kreeg te maken met grote groepen Venezolanen die de problemen in hun land zijn ontvlucht. De vluchtelingenstroom uit Caracas is Suriname tot nu toe bespaard gebleven, naar verluidt omdat er geen directe land- of vliegverbindingen zijn.

Op vragen van de Ware Tijd stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), dat met Venezuela een visum-afschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke paspoorten is getekend. Voor houders van overige paspoorttypen geldt vooralsnog de visumplicht of toeristenkaart. Dit houdt in dat slechts houders van diplomatieke paspoorten van beide landen elkaars grondgebied mogen betreden zonder voorafgaand een visum nodig te hebben.

De regering heeft ter facilitering van het personenverkeer naar Suriname ook voor Venezuela, naast het visum de mogelijkheid gecreëerd om de toeristenkaart te betrekken. Uit statistieken blijkt dat in 2015, 2016, 2017, 2018 en van januari tot en met juli dit jaar, via de officiële grensplaatsen van Suriname, 8.067 Venezolanen Suriname hebben bezocht. In deze zelfde periode hebben 6.716 Venezolanen Suriname verlaten. Verder blijkt uit de cijfers dat minder Venezolanen Suriname hebben bezocht in 2018 in vergelijking met 2015, 2016 en 2017.

Toen kwamen respectievelijk 1.763, 1.813, 1.811 om tweeduizend Venezolanen naar Suriname. De voorspelling is dat ook dit jaar het aantal Venezolaanse bezoekers onder de tweeduizend zal liggen. BuZa stelt dat de regering in haar beleid om de economie te diversifiëren, de focus vooral gelegd heeft op het bevorderen en efficiënter maken van het personenverkeer van en naar Suriname. Bij de uitvoering van dit beleid is rekening gehouden met de herkomstlanden en andere bevriende naties.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (36)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait