Santokhi bezorgd over proces inbeslagname 19,5 miljoen euro

VHP-voorzitter Santokhi. Foto: Dagblad Suriname
Shoeket logo

Bron: Suriname Herald

9 November 2019 00:00

Voor mij lezen

VHP-voorzitter Chan Santokhi zegt met enorme bezorgdheid te kijken naar de rechtszaak over de inbeslagname van de 19,5 miljoen euro in Nederland. Het Nederlandse Openbaar Ministerie weigert dit bedrag, dat op Schiphol in april 2018 in beslag is genomen, aan Suriname terug te geven. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Sinds de inbeslagname van dit geldbedrag heeft de Centrale Bank van Suriname geen geldzendingen meer hebben kunnen doen via Schiphol.

Deze situatie heeft naar zeggen van Santokhi gevolgen voor het totale valutaverkeer in Suriname. Banken met de status van verdachte is helemaal niet gezond, vooral niet voor de Surinaamse economie. Hij vindt dat dit is ontstaan door het gevoerde beleid van de regering-Bouterse die ervoor gezorgd heeft dat Suriname een slecht imago heeft gekregen. Dit is terug te zien in de verschillende negatieve beoordelingen die het land heeft gekregen van internationale organisaties, zegt Santokhi in gesprek met Suriname Herald.

Suriname heeft in de afgelopen jaren niet goed gescoord bij beoordelingen van internationale organisaties. Dit komt doordat de regering zich niet heeft gehouden aan internationale afspraken. Daar zijn de commerciële banken nu de dupe van. De VHP-partijleider zegt enigszins opgelucht te zijn dat de rechtszaak nu gaande is. Op dit moment kijkt eenieder met argusogen naar de afronding van deze zaak. De hoop is dat er een oplossing komt in deze kwestie, aldus de VHP-voorzitter.

Dat de rechter partijen heeft voorgehouden om met elkaar te communiceren is ook een goede opzet. Hierdoor kan de zaak middels dialoog worden opgelost. Santokhi hoopt dat de verdediging van Suriname het onderste uit de kan zal halen en dat de Surinaamse gemeenschap zonder enige vrees zaken kan doen met de banken in Suriname, maar ook met buitenlandse banken.

In deze tijd zou de regering van Suriname leiderschap moeten tonen om in dialoog te treden met de Nederlandse regering. Hij is van mening dat dit het resultaat is wanneer er geen overleg zijn tussen twee regeringen. Dit brengt met zich mee dat het land en haar inwoners het slachtoffer zijn.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel