Jongeren tonen weinig interesse voor controle persoonsgegevens

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 Oktober 2019 00:02

Voor mij lezen

PARAMARIBO - “Mijn gegevens kloppen en dat stemt goed. Alles is in orde”, zegt een opgeluchte Ryan Pollack vrijdagavond in gesprek met de Ware Tijd. Hij is een van de aanwezigen die is afgekomen op de jongeren edutainment activiteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) in samenwerking met de UNDP.

Het evenement was bedoeld om met name de jeugdigen die voor het eerst naar de stembus moeten aan te moedigen om dit burgerrecht te vervullen. Bij twee stands in de Hermitage Mall was het publiek in de gelegenheid zijn persoonsgegevens te controleren. Medewerkers van Biza stonden in klaar voor de dienstverlening.

Echter, was het niet de jeugd, maar wel de iets ouderen die gebruik maakten van de gelegenheid om na te gaan of alles in orde is. De aanwezige jongeren waren meer geïnteresseerd in de optredens van onder meer Tekisha Able, Mystikals en Ghetto Crew. Voor Pollack is het initiatief meer dan geweldig "want ik heb mijn verhuizing gelijk doorgegeven, anders zou ik helemaal in Welgelegen moeten stemmen. Dat kan nu gewoon in Wanica."

Indirect krijgt de doelgroep de informatie wel mee. Zowel de artiesten als de mc's geven tips mee. Hoewel hij zijn gegevens niet heeft gecontroleerd is Rivaldo Jeroe blij met de stap van Biza. "Na wan bun sani. Ik schaam me een beetje om te gaan vandaag, maar tra leisi mi o go wel. Vandaag ga ik gewoon genieten van de muziek", vertelt hij lachend.

Hij is met zes vrienden. Geen van hen grijpt de gelegenheid aan om de gegevens na te gaan. "We gaan wel zeker stemmen volgend jaar", antwoorden ze in koor op de vraag of ze wel naar de stembus gaan.

Biza directeur Putridewi Amatsoemarto zegt dat er bewust is gekozen voor een mix van entertainment en informatie omdat de jongeren zich daardoor beter op hun gemak voelen. Er is volgens haar daarom ook geen ingewikkelde procedure eraan gekoppeld. "Alleen met hun id-kaart of door gewoon hun id-nummer door te geven kunnen ze de gegevens al controleren."

Jutta Soekarnsingh, woordvoerder  Voorlichting van de verkiezingscommissie, is tevreden met het verloop van de eerste edutainment activiteit voor jongeren. Ze noemt de reacties van de aanwezigen positief. "We verwachten niet dat ze alles weten, maar we willen wel met de informatie naar hun toekomen", legt ze uit.

Soekarnsing stelt dat er een landelijk traject is uitgezet. Naast de jongeren die voor het eerst naar de stembus gaan zijn er ook andere doelgroepen zoals mensen met een beperking aan wie aandacht besteed zal worden.

De eerstvolgende activiteit is het bekend maken van het verkiezingslogo en verkiezingslied. Live shows, scholen­tours en debatten zijn onder meer onderdeel van het programma dat nog moet worden afgewerkt.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel