Wonderbaarlijke noodlanding Russische piloten

Gepubliceerd op:

Bron: Starnieuws

Lees voor mij
loadingfoto
previous De volgetankte Airbus A321 maakte een veilige noodlanding in een maïsveld. (Foto: Reuters) next


De Russische piloten die vrijdag een noodlanding maakten met een volgetankte Airbus A321 in een maïsveld, zonder de 233 inzittenden ernstig te schaden, worden als helden geprezen. De A321 van Ural Airlines was net opgestegen vanaf de luchthaven Zhukovsky in Moskou voor een reguliere vlucht naar vakantiebestemming Simferopol, toen een zwerm meeuwen in de motoren werd gezogen, waardoor beide uitvielen.

Het vliegtuig woog maar liefst 77 ton en gezagvoerder Damir Yusupov en co-piloot, Georgi Murzin vertelden verslaggevers hoe de passagiers en zeven bemanningsleden aan de ramp waren ontsnapt. "Ons plan was om een bepaalde hoogte te bereiken, het daar te houden, de motorstoring te achterhalen, de juiste beslissing te nemen, alles uit te werken, maar toen bleek dat er nauwelijks tijd was." De gegevens van Flightradar laten zien dat de A321 slechts 243m hoogte had bereikt.

De piloten slaagden er snel in de brandstoftoevoer naar de motoren te stoppen en brachten het toestel horizontaal glijdend in het maïsveld, zonder het onderstel te laten zakken. Met de wielen omlaag, bestaat het risico dat rondvliegend puin de brandstoftanks van het vliegtuig scheurt.

Gelukkig fungeerde het hoogstaande maïsgewas als een kussen en was het vochtig van de regen, dus zorgden de vonken niet voor uitlopend vuur. Passagiers werden geëvacueerd via vluchtglijbanen en kregen de opdracht om snel uit het vliegtuig te komen. Ongeveer 70 van de passagiers kregen medische hulp, omdat de landing ruw was. De groep had kneuzingen opgelopen, maar slechts één vrouw moest in het ziekenhuis blijven.

Het hoogstaande mais en de vochtige grond heeft ertoe bijgedragen dat het toestel niet in brand vloog. (Foto: Reuters)

"Ik voel me echt geen held," zei Yusupov. "Ik oefende altijd noodlandingen op de vluchtsimulator van Ural Airlines, dus ik deed wat ik moest doen, redde het vliegtuig, de passagiers, de bemanning."

Miracle on the Hudson'
Russische piloten geïnterviewd door BBC Russian spraken over enkele significante verschillen en overeenkomsten met 'Miracle on the Hudson', de vogelaanvaring in 2009 met een vergelijkbare Airbus boven New York, die goed afliep nadat de piloot de jet veilig in de Hudson River landde. Alle 155 mensen aan boord van het Amerikaanse vliegtuig werden gered door nabijgelegen boten en er waren weinig ernstige verwondingen. De vlucht in Moskou had een vergelijkbaar gelukkig einde.

De Russische A321-piloten hadden minder vliegervaring, terwijl de US Airways-piloot 57 jaar oud was en 30 jaar ervaring had en ook straaljagers had gevlogen.

De twee Russen waren echter beiden geslaagd met een topscore van een burgerluchtvaartacademie. Yusupov kwam in 2013 op 33-jarige leeftijd bij Ural Airlines; daarvoor had hij als advocaat gewerkt. De Russen hadden minder tijd om te reageren. De US Airways-jet was vóór de vogelaanval tot 975 meter geklommen - drie keer hoger dan de A321. In beide gevallen waren er veilige landingsplaatsen: een maïsveld en een vrij ondiep stuk van de Hudson River.

Het drama van New York werd omgezet in een film, 'Sully: Miracle on the Hudson', en de vlucht naar Moskou zou net zo goed kunnen worden vereeuwigd.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (12)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait