Hearings mensenrechtenhof voorlopig van de baan

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

19 Augustus 2019 02:54

Voor mij lezen

PARAMARIBO - De hearings die een topdelegatie van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens binnenkort zou hebben met belangengroepen over de uitvoering van vonnissen, gaat voorlopig niet door. Mensen worden via audioberichten en een filmpje opgeroepen om naar de bijeenkomsten te komen.

"Het gaat om antipropaganda tegen de Staat en wanneer een grote groep mensen zich begeeft naar de hearings, kan dat ontaarden door ophitsing. Ook wordt het bezoek van de delegatie in verband gebracht met het ongeval van Koffiekamp, maar daar heeft het niets mee te maken", zegt Salomon Emanuels, agent van de Staat bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens. Hij valt ook over de beelden in het filmpje waarbij mannen met geweren te zien zijn.

Overigens gaat het volgens Emanuels om privé hearings met slechts belangenorganisaties zoals de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), de Vereniging van Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) en Stichting Moiwana '86 . Hierdoor hebben de hearings geen karakter van openbare vergadering of een grote krutu.

"Als de mensen hadden geïnformeerd, zouden ze dat weten en als ze wilden praten met de delegatie, konden we dat voor hen regelen", zegt Emanuels. Echter, hij weet niet wie de groep of persoon is die de mensen oproept om aanwezig te zijn in hotel Torarica en te Brownsweg. Donderdag en vrijdag zouden in Torarica de hearings gehouden worden, terwijl de delegatie vrijdag een veldbezoek zou brengen aan Brownsweg.

Emanuels zegt dat de Staat het Inter-Amerikaans Hof voor Rechten van de Mens heeft uitgenodigd om te praten over de uitdagingen waartegenover de Staat is komen te staan bij uitvoering van vonnissen die zijn uitgesproken door het hof. Het gaat om het Kaliña en Lokono- , Saamaka- en Moiwana-vonnis. Er zijn vertragingen ontstaan.

"De Staat heeft aan multinationals, hout- en goudondernemers concessies uitgegeven die zich bevinden in de grondgebieden die door de mensen worden geclaimd. We kunnen de concessies niet zomaar intrekken", somt Emanuels één van obstakels op.

Kenrich Cairo, de maker van het filmpje waarin mensen worden opgeroepen, meent dat de Staat gewoon zijn huiswerk moet maken. De Staat dient volgens hem de vonnissen uit te voeren en het grondenrechtenvraagstuk op te lossen. "We hebben de regering het vuur na aan de schenen gelegd en die zoekt hierdoor naar een zondebok", reageert hij op de verklaring van Emanuels.

Cairo is het er niet mee eens dat wanneer veel mensen bij elkaar komen de situatie kan ontaarden. "Er is impliciet gezegd dat marrons gewelddadige mensen zijn. Wie een hond wil slaan, vindt altijd wel een stok." Cairo wijst erop dat hij op de hoogte is dat ze de hearings niet lijfelijk kunnen bijwonen.

"Wij zouden buiten bij hotel Torarica staan om onze morele steun te geven. Misschien te Brownsweg konden we praten met de mensen van het hof, omdat het daar zou gaan om een veldbezoek." Hij ziet ook niets fout aan de beelden in het filmpje. Het zijn volgens hem beelden die eerder aan publiek zijn getoond.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel