Struikelblok in confrontatie met de dood in nieuwe expositie

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De dood is een onderwerp waarover men niet makkelijk over wil praten. Toch overkomt het ons allemaal. Ook kunstenaar George Struikelblok. Zijn vader stierf nog voordat hij ter wereld kwam. En hoewel hij, als kunstenaar, het gemis al een plek heeft gegeven, is de confrontatie met de dood er dagelijks. In zijn nieuwe solo expositie ‘Dungru/ Donker’ toont hij acht grote schilderijen op canvasdoek, elf papierwerken en een installatie met alumunium folie, die over de dood gaan.

De werken worden van 18 tot en met 25 augustus in Galerie 23 Kunstuitleen Stichting Beeldende Kunsten (SBK) in Amsterdam, Nederland tentoongesteld. De werken zijn nog niet eerder vertoonde werken van de kunstenaar. In de afgelopen vijftien jaren heeft hij zijn leven met het thema 'dood en liefde' in diverse exposities verteld. "Ik besef dat ik ook niet de enige ben die zonder een vader is opgegroeid. Toch zijn er zoveel vragen waarmee ik zit, die misschien nooit beantwoord zullen worden", zegt Struikelblok.

Die onbeantwoorde vragen en emoties verwerkt hij in zijn kunstwerken. "Bij elke geboorte komt de dood. Alleen weet je het niet wanneer het tijd is." Met deze expo hoopt Struikelblok bezoekers aan het denken te zetten over de over de vergankelijkheid van het leven. "Dat we allemaal eens dood gaan is makkelijker gezegd dan begrepen en gevoeld. Hiermee wil ik aansporen om de tijd samen nuttig met elkaar door te brengen, elkaar te waarderen en de momenten met elkaar te koesteren en als het kan vast te leggen."

 

De solo-expositie in de Amsterdamse galerie wordt twee jaar na zijn boekpresentatie gehouden. Struikelblok heeft in die galerie vaker solotentoonstellingen gehouden.  Speciaal voor deze expo heeft hij het gedicht 'Dungru' geschreven, waarin hij zijn gevoel ook in woorden omzet.  De expo wordt zondag geopend waar hij dit gedicht ook zal voordragen. Struikelblok, die samen met Leo Wong Loi Sing en Junrey Udenhout Suriname vertegenwoordigt bij de achtste Biënnale in Beijing, zal vanuit Nederland naar China afreizen. De Biennale Art Act in China wordt op 29 augustus officieel geopend.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (15)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait