‘Staatsolie ‘a billion dollar’ bedrijf’

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - Staatsolie Suriname heeft van alle internationale olie- en gasbedrijven in de Zuid-Amerikaanse regio de grootste en beste cijfers. Dit blijkt uit informatie van de Zwitserse Credit Suisse Group AG, een internationale investeringsbank en financieel advies bedrijf dat net als voor veel grote bedrijven de huisbankier van Staatsolie is

De jaarcijfers van het Surinaamse bedrijf die vereist zijn om op de index van dit internationale instituut vermeld te worden, mogen veelzeggend genoemd worden. Al bij de vaste reserves staat het bedrijf met 52 procent op de eerste plaats, boven andere grote spelers op de index. Deze vaste reserves lopen al vijftien jaar en zijn gebaseerd op slechts olieproductie, terwijl de andere spelers zowel olie als gas produceren. De Surinaamse producent heeft op de index samen met 'ECO-Petrol' de laagste heffingskosten. Haar verdiencapaciteit is met 100 procent verreweg het beste van al de andere bedrijven. Daarna volgt ECO-Petrol met 82 procent en derde is Petrobras met 80.

Tot 2015 heeft het Surinaamse staatsbedrijf, dankzij de hoge internationale prijs van olie van tussen de 80 US dollar en 96 US dollar, hoge omzetten gehad. Dat komt mede omdat olie werd geĆÆmporteerd voor het zusterbedrijf GOw2. Die import kwam echter weg te vallen omdat het product in de Staatsolie-raffinaderij kon worden geproduceerd. De verdiencapaciteit van Staatsolie lag tussen de 300 en 500 miljoen US dollar. Maar ook met de huidige lage olieprijzen bereikt de onderneming als goedkope producent een omzet die kan oplopen tot 500 miljoen US dollar.

"Dat betekent dat wij in het verleden de juiste investeringen hebben gedaan", zegt directeur Rudolf Elias. Zijn bedrijf heeft vorig jaar 355 miljoen US dollar verdiend, waarvan 92 miljoen US dollar met goudactiviteiten en 266 miljoen met olie. Aan belastingen en dividend is toen 151 miljoen US dollar betaald. Voor 2019 wordt een nettowinst van 100 miljoen tot 125 miljoen US dollar verwacht, tegenover een winst van 61 miljoen US dollar vorig jaar.

De directeur noemt Staatsolie 'a billion dollar'bedrijf, dat gezien de cijfers totaal niet onder doet voor andere internationale maatschappijen en markten, zoals de Europese. Hij voorziet voor de toekomst veel uitdagingen om niet alleen in Suriname maar ook internationaal een belangrijkere rol te gaan spelen. Frans-Guyana bijvoorbeeld, dat als het gaat om commerciƫle brandstof aan Europese standaarden moet voldoen, kijkt en spreekt met Staatsolie of die producten maakt die aan die norm voldoen. Elias benadrukt dat de successen van zijn bedrijf vooral gebaseerd zijn op de inzet van het personeel. "Zonder onze mensen doen we niks. Dat is het fundament van het succes dat we nu hebben en dat wat we in de toekomst verwachten."

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait