Zorgelijke concentratie kwik in bloed en haar binnenlandse vrouwen

Shoeket logo

Bron: De Ware Tijd

15 Juli 2019 03:47

Voor mij lezen

NIEUW-NICKERIE - “De concentratie van kwik in het haar en bloed van vrouwen in het binnenland is groter dan van vrouwen in Nickerie en Paramaribo. Het is iets om ons zorgen over te maken.” Dat zei Professor Maureen Lichtveld van de Tulane Universiteit zondag in het Burger Informatie Centrum te Nieuw-Nickerie.

De professor verstrekte daar informatie over het grootschalig onderzoek waarin de effecten van kwik en pesticiden op de gezondheid van moeder en kind wordt gemeten. "We kunnen nog niet veel zeggen zonder dat wij naar de hersenontwikkeling van het kind hebben gekeken. Dit onderzoek is gedaan omdat wij ons zorgen maken over de hersenontwikkeling. Daarom zijn wij zo vroeg mogelijk begonnen. Het onderzoek is in het vijfde tevens het laatste jaar en dat betekent dat wij nu heel intensief de baby's volgen." 

Duizend zwangere vrouwen over het hele land zijn sedert 2015 onderzocht naar hun blootstelling aan kwik, lood en een aantal andere metalen en pesticiden. Lichtveld zegt dat pesticidegebruik in Nickerie zeker van invloed is geweest op zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Het werkelijke effect op het kind is echter nog niet achterhaald.

In Nickerie zijn er tweehonderd zwangere vrouwen en evenveel baby's die meedoen aan het project. "We hebben nu al 153 levend geboren baby's die we volgen en de rest van de vrouwen is nog zwanger." Bij sommigen van de blootgestelde vrouwen zijn de waarden hoger dan anderen. Zodra de ontwikkeling van de baby's bekend is, kan op basis daarvan advies worden uitgebracht voor veilig pesticidegebruik, zegt Lichtveld.

Volgens haar is glyfosaat verboden in heel wat Europese landen en ook in de Verenigde Staten. "Het is bewezen dat glyfosaat kanker kan veroorzaken, het helpt ook niet onze producten te verkopen en is ook heel slecht voor het milieu. We verliezen alleen maar." Ze vindt het een heel goede stap van de overheid om de import van het middel stop te zetten. Lichtveld hoopt dat de overheid de data zal gebruiken om actie te ondernemen.

Bekijkt origineel bericht ⇒

Meer actueel