Uitvoering Drietabiki Akkoord laat op zich wachten

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

PARAMARIBO - De regering is, bijna negen maanden na ontvangst van het Drietabiki Akkoord nog niet begonnen met de uitvoering. Dit zegt Ruben Ravenberg, lid van de Commissie Viering 10 oktober, werkarm van granman Bono Velanti, tegen de Ware Tijd.

Hij concludeert teleurgesteld dat de regering het niet nauw neemt met de noden van het achterland. "Ze hebben niets ermee gedaan. Er is ook geen contact met ons opgenomen na de indiening."

Het document is tijdens een meerdaagse liba krutu in oktober samengesteld door de plaatselijke gemeenschap en het traditioneel gezag en omvat achttien problemen waarmee het binnenland worstelt. Topprioriteit genieten onder andere de noodzaak voor verbetering van het onderwijs, werkgelegenheid, elektrificatie, veiligheid en erkenning van de grondenrechten.

Het was de bedoeling om op 10 oktober het akkoord te Drietabiki aan te bieden aan een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident (vp) Ashwin Adhin. Maar president Desi Bouterse zag af van de afvaardiging, omdat hij niet tevreden was over de wijze waarop Naze Amina, tegenhanger van granman Albert Aboikoni, was ontvangen door het aanwezige traditioneel gezag.

Bij de aanbieding van het akkoord, op 28 oktober aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, zei commissievoorzitter Leo Brunswijk te hopen "dat de punten die zijn opgenomen in het document heel snel worden uitgevoerd". De bewindsman beloofde daarbij dat hij het document snel zou doorgeleiden naar de vp.

De regering is begonnen met de aanpak van het grondenrechtenvraagstuk, maar doet dat niet zoals voorgesteld in het Drietabiki Akkoord. Ravenberg: "We hebben bijvoorbeeld gevraagd dat het Saamakavonnis wordt uitgevoerd. De president behandelt de grondenrechtenkwestie zoals hij wil, maar niet zoals het moet."

De commissie zal 10 oktober met het traditioneel gezag de situatie evalueren en mogelijk met een verklaring uitkomen. Ravenberg: "Unu wani taki den sani musu du, want we hebben nog steeds een behoorlijke achterstand."  

Dikan om een reactie gevraagd zegt dat hij het Drietabiki Akkoord nog de dag van ontvangst - 28 oktober - heeft doorgeleid naar de vicepresident. "Het akkoord was gericht aan de regering en niet aan de minister. Ik kan niet namens de regering praten", aldus de bewindsman.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (11)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait