OAS-ambassadeur Badrising: constructieve dialoog belangrijk voor duurzame stabiliteit

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

De 49ste reguliere sessie van de algemene vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (AVOAS) heeft plaatsgevonden in Medellín, Columbia. Het thema voor dit jaar was ‘innoveren om het multilateralisme” op het halfrond te versterken. Deze bijeenkomst werd gehouden van 26 juni tot en met 28 juni. De Surinaamse delegatie werd geleid door ambassadeur Niermala Badrising die geaccrediteerd is bij de OAS. Dit meldt Buitenlandse Zaken (Buza) via het NII.

In de toespraak tot de algemene vergadering stelde Badrising dat de regering van Suriname van oordeel is dat multilateralisme en de samenwerkingsstructuren op ons continent positief hebben bijgedragen tot het bevorderen van de politieke, diplomatieke, veiligheids- en ontwikkelingsagenda van onze landen. Het proces van constructieve dialoog, consensus-building en diplomatie is in dit kader van eminent belang voor duurzame stabiliteit, vrede en welvaart op het Zuid-Amerikaans continent.

De inaugurele sessie werd geopend door de president van Colombia, Ivan Duque, die in zijn openingstoespraak is ingegaan op de ontwikkelingen in Columbia, alsook de politieke situatie op het westelijk halfrond.

Tijdens de plenaire vergadering waren de toespraken van de aanwezige lidstaten voornamelijk gericht op de immense uitdaging waar de organisatie de laatste tijd mee te maken heeft met betrekking tot de huidige percepties die bestaan onder de lidstaten inzake de grondbeginselen, het normatieve kader en de institutionele integriteit van de OAS.

In dit kader werden de verontrustende ontwikkelingen binnen de OAS, die een inbreuk plegen op de beginselen van non-interventie, non-interferentie, territoriale integriteit en de soevereiniteit van staten benadrukt. Voorts werden er intensieve onderhandelingen gepleegd inzake de hervormingen binnen de OAS en zijn resoluties aangenomen, onder andere op het stuk van veiligheid, mensenrechten, ontwikkeling en democratie.

Tijdens de verkiezingen dit jaar werden de twee door Suriname voorgedragen kandidaten, Eric Rudge en Maytrie Kuldip Singh, beiden rechter, gekozen om zitting te nemen in respectievelijk de Inter-American Juridical Committee (ICAJ) en de Justice Studies Center of the Americas.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait