Geheime uitgaven aan de orde bij behandeling initiatiefwet Rekenkamer

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Bij de geheime uitgaven is gebleken dat er twee soorten geheime uitgaven zijn. Er zijn geheime uitgaven die betrekking hebben op zaken die niet in het openbaar besproken worden, maar waar er wel een normaal verslag over kan worden gedaan en verantwoording kan worden afgelegd in besloten situatie zowel voor de Rekenkamer als voor De Nationale Assemblee (DNA), geeft Jennifer Geerlings-Simons te kennen als een van de initiatiefnemers van de ontwerpwet Rekenkamer Suriname 2018 vandaag in het parlement.

De ronde van de initiatiefnemers ondersteund door de regering is aan de orde bij de behandeling van de ontwerpwet houdende regels inzake de instelling en de organisatie van de Rekenkamer van Suriname, ter uitvoering van de artikelen 149 en 152 van de Grondwet van de Republiek Suriname (Wet Rekenkamer Suriname 2018).

Simons voerde aan dat met betrekking tot de geheime uitgaven zich bijvoorbeeld kan voordoen dat de overheid een strategie heeft ontwikkeld om criminaliteit aan te pakken. In het kader daarvan zou ze misschien equipment moeten aanschaffen en dat kan de overheid niet altijd publiekelijk bespreken, omdat degenen tegen wie deze maatregelen gericht zijn zoals criminelen dan ook kunnen meeluisteren, legde ze uit. Deze geheime uitgaven kunnen confidentieel worden behandeld door de Rekenkamer en DNA. Ook kunnen die normaal worden verantwoord, omdat er bonnen aanwezig zijn voor de aanschaffingen.

Daarnaast gaat het ook om de geheime rekening van de president. Hier betreft het andere soort geheime uitgaven die beperkt behoren te zijn en niet oeverloos. Simons haalde ook aan dat deze uitgaven niet via bonnen, rekeningen en nota’s verantwoord kunnen worden. Dit onderdeel is besproken en er zijn eveneens hier voorstellen over gedaan in de wet. Een van de andere zaken die door de assembleeleden is voorgebracht, is dat de Rekenkamer iedereen controleert, maar wie controleert de Rekenkamer, legde Simons voor. Er is hierover gediscussieerd en een voorstel gedaan om te garanderen dat de Rekenkamer in staat is om het bureau dat ten behoeve van hem diensten verleent, ook te controleren.

Vishmohanie Thomas

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait