COLUMN: Jeugdcultuur

Gepubliceerd op:

Bron: De Ware Tijd

Lees voor mij

Het is maar enkele weken terug dat ik schreef over de gevolgen waarmee wij nog lang geconfronteerd zullen zijn, nadat minister Tsang winkels zal hebben verboden om gokspelen aan de man te brengen. Daartussen heb ik in feite slechts tijd en aandacht geschonken aan een familietreurnis die erin heeft geresulteerd dat ik twee weken niet heb geschreven. Maar dat wil niet zeggen dat je verder afgesloten bent voor alles wat om je heen gebeurt.

Zoals die advertentie van een andere dan de bekende uitbater van gokspelen, die nu ook aanbiedt dat mensen in goklokalen aan hun gerief kunnen komen. Het argument zal wel zijn dat anders dan bij de ene uitbater, dit niet zal gebeuren in winkels waar iedereen kan komen. In toegespitste lokalen. En beiden zullen om het harst schreeuwen dat met mensen onder de 18 geen zaken wordt gedaan. Alsof dat ons zal verhinderen ons naar de verdoemenis te vergokken.

Van Tsang heb ik sedert zijn manhaftige aankondiging niets meer gehoord. We zullen er maar vanuit gaan dat wie in stilte werkt beter presteert, ik wacht vol ongeduld op zijn gewijzigde vergunningsvoorwaarden. Hopelijk heeft ook hij de advertenties gehoord en steekt het nieuwe wetsproduct ook een stokje in de wielen van de 'alternatieve' mogelijkheden waarop wij door de tweede aanbieder worden vergast.

Ik ga er gemakshalve vanuit dat de tweede aanbieder ook gebruik maakt van een maas in de wet en geen nadrukkelijke toestemming van Tsang of wie dan ook heeft. Voor je het weet zitten we weer verzeild in een juridisch avontuur zoals met de Chinese trawlers die nog steeds voor onze kust ronddobberen. Slechts draconische maatregelen zullen onze gokcultuur enigszins indammen, want zoals ik eerder al aangaf, specialisten zeggen dat het daarna nog drie jaar duurt tot je van die verslaving af bent.

Een ander stukje cultuur waar slechts hardhandig ingrijpen een halt in zal toebrengen is ons gedrag in het verkeer. Hoezeer ik hoopte dat zo een bericht in mijn eigen krant had gestaan, moet ik een concurrent complimenteren. Eindelijk is een keer aangegeven hoeveel mensen er werkelijk onder te lijden hebben. Daar waar wij ons concentreren op het aantal dodelijke slachtoffers, is nu onthuld dat alleen al in het eerste halfjaar meer dan 1660 mensen betrokken waren bij verkeersongevallen.

Ach, een aantal zal er wel met slechts wat builen en of schaafwonden vanaf zijn gekomen. Maar steeds wanneer dit onderwerp aan de orde komt, denk ik terug aan een mevrouw met wie ik jaren terug kennismaakte. Op mijn vragende blik vanwege haar schuifelende gang, werd mij ingefluisterd dat zij een van de slachtoffers was van een spraakmakende aanrijding. Ik kon mij het geval nog vaag herinneren. Het beeld van de vrouw weigert echter te vervagen. Compleet arbeidsongeschikt en sleept zij zich letterlijk door het leven.

Die gevallen verdwijnen onder het tapijt wanneer wij 'slechts' de doden tellen en ik vraag mij af hoeveel van die meer dan 1660 gevallen blijvend letsel hebben opgelopen. Als er één ding is dat beide onderwerpen gemeen hebben, is het de jeugd die de gebeten hond is. De grootste groep verkeersslachtoffers zit in de leeftijdsklasse 15 tot 34 jaar.

En dat geeft te denken over hoe sterk de zich ontwikkelende cultuur is. Hoe onverbeterlijk wij dreigen te worden. Getuige ook het laatste geval in de bocht bij Ringweg-Zuid. Vangrail onvoldoende? Dan maar een drempel erbij, dachten ze bij OW. En toch…. Het zal mij niet verbazen als wij straks ook nog kunnen wedden wanneer de volgende waaghals een duik neemt!

roziegeur@gmail.com

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait