Hoofdinspecteur Naarden: Save City-project moet veiligheid verhogen

Gepubliceerd op:

Bron: Suriname Herald

Lees voor mij

Het doel van het Save City-project is om de veiligheid te verhogen. Het project bestaat op dit moment uit driehonderd camera’s in Paramaribo, Groot-Paramaribo en Wanica. Het ligt in de bedoeling dat uiteindelijk het hele land voorzien wordt van beveiligingscamera’s, zegt Humphrey Naarden, hoofdinspecteur van politie, tevens hoofd Public Relations bij het Korps Politie Suriname (KPS). Dit meldt Justitie en Politie (Juspol) via het NII.

De KPS-woordvoerder legt uit dat het Safe City-project bestaat uit een preventief en repressief karakter. Bij een preventief karakter worden de camerabeelden door de politie bekeken. Bij het constateren van een verdacht gedrag, waarbij duidelijke vermoedens bestaan dat de persoon van plan is een strafbaar feit te plegen, wordt terstond contact opgenomen met het politiebureau in het ressort waar de persoon zich op dat moment bevindt. Door deze actie kan de politie meteen optreden en zo een mogelijke strafbare feit voorkomen.

“In het geval van een repressief karakter is het strafbare feit reeds gepleegd. Met behulp van de vastgelegde beelden van het Safe City-project kan de politie sneller acties ondernemen om achter de dader te komen. Ondertussen zijn door deze beschikbare beelden een aantal mensen achterhaald, daders zichtbaar gemaakt en in bepaalde gevallen daders sneller in de kraag gevat,” aldus Naarden.

Volgens de hoofdinspecteur zijn vanaf de start van het project in januari tot en met mei, op basis van artikel 372, dat staat voor diefstal door middel van geweldpleging, 33 verdachten aangehouden. Gekwalificeerde diefstal heeft vijftien gevallen opgeleverd. Er zijn vier aanhoudingen verricht op basis van diefstal. Ook zijn er gevallen van mishandeling geconstateerd, waarbij drie personen zijn aangehouden. Wat de aanrijdingen betreft, zijn er twaalf personen in beeld gebracht, dankzij beelden van het Safe City-project.

Genoeg materiaal aan camerabeelden is nog beschikbaar, dat kennelijk meer bewijzen zal opleveren om klaarheid te brengen in desbetreffende zaken.

Naarden is optimistisch en vindt dat het doel van dit project nu reeds is bewezen.

Bekijk origineel bericht

Nieuwsberichten van vandaag

Meer nieuws van vandaag (10)

Bekijk alle nieuwsberichten

Wait